in

Що означає бути мігрантом в ЄС

    Втікаючи від злиднів в Україні, наші громадяни стали найбільш численною міграційною групою в Європейському Союзі за підсумками 2011 року. Хтось виїхав легально, хтось – ні. У 2011 році дозвіл на перебування в країнах ЄС отримали 204 тисячі громадян України. Про те, скільки українців перебуває закордоном нелегально – залишається здогадуватися. За різними підрахунками, за кордоном працює від 2,2 млн до 4,5 млн українських громадян.

Коли удома ти – ніхто

Ніхто з них повертатися на батьківщину не планує. Якби не було скрутно на чужині, люди воліють залишатися там, навіть маючи менші права, ніж громадяни ЄС. Інколи європейцям важко домогтися своїх прав у чужій країні через жорсткі місцеві закони. А от невибагливі українці швидко адаптуються до будь-яких умов життя і роботи.

Зважаючи на те, що в Європі із дотриманням прав людини ситуація набагато краща, ніж в Україні, емігранти почуваються там комфортніше, і навіть важка праця і туга за домом не змушує їх повернутися. Емігранти залишаються там назавжди.

Не зупиняє їх і те, що влада в Україні досі не підписала двосторонні та багатосторонні угоди про соціальний захист і пенсійне забезпечення із багатьма країнами світу. Це означає, що українець, який сплачував пенсійні внески в Італії або Німеччині, не отримає пенсії, якщо повернеться в Україну. А той, що платив до українського Пенсійного фонду і потім виїхав за кордон, не одержуватиме пенсії у країні перебування.

Якими ж правами володіють українці в Євросоюзі?

Італія: права мають навіть нелегали

У цій країні українців чи не найбільше. Тут права мають навіть ті, хто позбавлений права на проживання. Маріанна Сороневич, головний редактор “Української газети” в Італії розповідає, що Італія – це країна, яка звикла до великих міграційних потоків. Крім того, вплив на її політику має Римо-Католицька церква, яка, сповідуючи християнське милосердя, стає на захист людей, незважаючи на їх віросповідання та національність.

Керуючись засадами демократії, Італія забезпечує нелегалам фундаментальні права людини: право на охорону життя, здоров’я та освіту для неповнолітніх.

Діти нелегалів можуть безкоштовно вчитися у школі і це навіть не право, а обов’язок батьків. Наявність дозволу на проживання на це не впливає.

Нелегали також мають доступ до медичного обслуговування, в тому числі безкоштовну госпіталізацію та  хірургічні втручання. Цей захід було введено для захисту суспільства від можливих епідемій та поширення іноземцями рідкісних хвороб.

Захищеними також є вагітні жінки. Крім медичного обслуговування, вони мають право на отримання короткотривалого дозволу на проживання, аж до того часу, поки дитині не виповниться півроку.

Окрім того, італійські закони зобов’язують роботодавців гарантувати усім без винятку безпечне місце праці, яке не загрожує життю та здоров’ю. У разі нещасного випадку, якщо травма чи смерть працівника трапилася внаслідок необережності або недбалого ставлення роботодавця, він має право на відшкодування біологічної шкоди, крім витрат на лікування.

Ті ж, хто має дозвіл на проживання, від звичайних італійців мало чим відрізняються – набір прав у них приблизно такий самий, за винятком хіба що права на голос під час виборів.

Німеччина: відпрацював рік – маєш право на соцдопомогу

У найзаможнішій країні єврозони – Німеччині для мігрантів справжній рай. Вони мають майже такі самі права, як і німці. Виняток становить хіба право голосу на виборах, якого у мігрантів нема, але це їх не засмучує.

Але є й цікавіші нюанси емігрантського життя у Німеччині. Як розповідає Олена, яка вже декілька років легально живе у Німеччині, мігрант не має права отримувати соціальну допомогу, якщо не пропрацював там 12 місяців.

Якщо легальний мігрант подбав про медичну страхівку, то лікарський огляд і всі медикаменти на дитину – безкоштовно. Для дорослого лікарський огляд є безкоштовним, за медикаменти, скільки б вони не коштували, оплачуєш лише €5.

“Також мігрант не має права вимагати у держави гроші за виховання своєї дитини, якщо вона народилася в іншій країні, а не в Німеччині. Але має право на щомісячну допомогу на дитину”, – розповіла iPress.ua Олена.

Організація, яка видає допомогу сама визначає суму. Розмір допомоги залежить від різних параметрів. Але загалом на першу дитину видають приблизно €150-180 щомісяця. На другу дитину – таку ж суму. На третю дитину – понад €300. На четверту – біля €450. Дають ці гроші до того моменту, поки дитина не отримає свою першу зарплату.

Мігранти не можуть безкоштовно відвідувати курси з вивчення німецької мови. Таке право мають лише переселенці, пізні переселенці і біженці. До речі, у Німеччині усі ті, хто приїхав у різний час дуже чітко розділені на різні групи. Їх загалом є дев’ять і вони мають різні права. Найбільше прав мають ті, хто приїхав першим – до 1993 року.

“Обов’язковим є усе, що стосується і німців. Це видача тобі ідентифікаційного номеру, приписка, реєстрація в міській раді, страхівка, рахунок в банку, якщо працюєш – контракт з роботи і т.д”, – розповідає Олена.

Якщо із Євросоюзом і перебуванням там українців все більш-менш зрозуміло – наших там чимало і вже давно, то чому наші громадяни тікають на схід, наприклад, в Індію, – пересічному українцеві важко зрозуміти.

“Для того, щоб мати рівні права із громадянами Індії, треба отримати робочу візу в цю країну. А це не так легко, бо треба мати роботу із офіційною зарплатою не менше $2 тис в місяць. Для Індії – це багато. Але, якщо ти маєш таку зарплату, офіційне працевлаштування, візу – для тебе відкриті всі інші можливості і права. Перевезти родину або мати бізнес, купувати нерухомість можна або через шлюб із індусами, або нелегально. Багато хто тут робить бізнес, але не є його прямим власником. Така ж ситуація із нерухомістю – люди купують будинки, але офіційний власник у них інший”, – розповів iPress.ua Андрій, який вже декілька років працює в Індії архітектором.

Торік 204 тис українців отримали дозвіл на проживання в країнах Євросоюзу. Це офіційні цифри. Якщо українці виїжджатимуть такими ж темпами, то за п’ять років батьківщину покинуть близько мільйона людей, які поступово забиратимуть до себе своїх дітей, чоловіків та дружин. Сьогодні від заробітчан в Україну надходить $7,5 млрд.

За даними Нацбанку, найбільше переказів в Україну минулого року надійшло із країн-членів СНД, насамперед Росії – 40,1% обсягу грошових переказів.

На другому місці перекази з ЄС – 34,9%, на третьому – США 9,3%

У той же час, прямі іноземні інвестиції у державу сягнули лише $6 млрд. Якщо закордон виїдуть ще й члени родин, то переказувати гроші просто не буде кому.

http://ipress.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Турині досліджуватимуть українську імміграцію

Євгенію Юркевич 5 років шукають у Італії