in

Як вчитися за межами України безкоштовно та ще й отримуючи стипендію

Закордонні виші пропонують студентам з України безліч програм та грантів, за якими можна навчатися безплатно. 

 

Як вчитися закордоном безкоштовно та ще й із стипендією У Німеччині та Чехії наші студенти можуть навчатися абсолютно безплатно, а в Польщі – ще й отримувати щомісячну стипендію у 8 тисяч гривень

Що для цього потрібно, газеті “Експрес” розповідають Єгор Стадний, експерт аналітичного центру “CEDOS”, та Ігор Євтушенко, асистент програми імені Д. В. Фулбрайта в Україні.

— Які країни пропонують нашим студентам найвигідніші умови навчання?

Є. Стадний: — У першу чергу, це Німеччина і Чехія. Тут студенти з України можуть навчатися безплатно на німецькомовній та чеськомовній програмах. Щоб вступити до вузу в Німеччині, нашим треба ліквідувати різницю між навчальними програмами цих двох країн. Це можна зробити у спеціальних коледжах доуніверситетської підготовки всього за один рік. Далі – вступ до вишу за результатами вступних іспитів. А в Чехії можна одразу складати вступні іспити.

— Як щодо грантів і стипендій?

Є. Стадний: — У світі їх існує кілька сотень. Усі можна знайти в інтернеті, на сайтах самих вузів. Гранти і стипендії пропонують державні та приватні вузи, уряди країн або ж це іменні стипендії (наприклад, програма імені Фулбрайта). Найбiльше таких програми є знову ж таки в Польщi. Завдяки грантам і спеціальним стипендіям українські студенти можуть здобувати знання впродовж одного чи двох семестрів, – має значення, про яку програму йдеться. Розмір стипендії теж рiзний – залежить вiд країни (наприклад, у Польщі 1300 злотих у місяць – майже 8000 гривень). Щоб виграти стипендіальну програму, треба заповнити спеціальну аплікаційну форму, у якій пояснити, чому саме ви повинні поїхати закордон, потiм зібрати всі необхідні документи (у кожної програми різні) i пройти співбесіду.

— А як щодо програм на інших континентах?

І. Євтушенко: — Найщедрішою для українців є програма імені Фулбрайта – з її допомогою можна навчатися у США. Але якщо європейські стипендіальні програми забезпечують лише безплатне навчання і щомісячну стипендію, то учасникам програми імені Фулбрайта покривають усі витрати: починаючи від перельоту до США і назад та закінчуючи харчуванням, проживанням і навіть додатковими коштами на придбання професійної літератури. Розмір щомісячної стипендії дуже різний: все залежить від багатьох факторів, навіть від того, скільки студентів відібрали для участі в програмі цього року (середній розмір стипендії – 2500 доларів – Авт.). Через таку вигоду чимало українських студентів намагаються потрапити до програми. Але відбір доволі суворий. Треба пройти три етапи конкурсу: спочатку оформити всі документи, потім пройти усну співбесіду, а далі — написати письмову роботу. Все англійською мовою.

— Скільки студентів з України навчаються закордоном?

Є. Стадний: — Кiлькiсть українців на студіях в іноземних університетах станом на 2013 – 2014 навчальний рік становила 47 724 особи. В польських вишах, зокрема, у 2014 — 2015 навчальному роцi були 20 693 українськi студенти. Найбільш бажаними країнами для навчання є Польща, Німеччина, Канада, Чехія, Італія, США, Іспанія, Франція, Росія, Австралія, Великобританія. І, до речі, найчастіше для вивчення студенти обирають суспільні, гуманітарні науки, рідше – фізико-математичні та природничі.

__________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Перед тим, як їхати за кордон, українців зобов’язують звернутися у податкову

Зустріч Папи і Патріарха: коли релігія переплітається із геополітикою