in

ЄБРР: українська економіка – одна з найбільш уразливих стосовно кризи в єврозоні

Європейський банк реконструкції і розвитку вважає економіку Україну однією з найуразливіших серед економік країн СНД по відношенню до економічної кризи в європейській зоні.

Про це заявив старший економіст ЄБРР Олександр Пивоварський в інтерв’ю українській службі “Голосу Америки”.

“Тут, в ЄБРР, ми вважаємо, що Україна – одна з найбільш уразливих економік СНД по відношенню до кризи в єврозоні. І серед країн за межами ЄС Україні одна з найбільш уразливих економік”, – повідомив Пивоварський.

З його слів, економіка України дуже залежна від фінансової та економічної кризи в єврозоні з трьох причин. По-перше, значна частина українського експорту йде в ЄС, по-друге, близько третини банківської системи країни становлять європейські банки, а по-третє – значна частина прямих іноземних інвестицій йде в Україну з Євросоюзу.

Зараз економічна ситуація в Україні, як зазначає Пивоварський, дещо краще, ніж у 2008 році.

“Зараз фінансова ситуація краща, бо за три роки значна частина поганих кредитів була списана, і також відбулося декілька раундів рекапіталізації”, – заявив експерт.

Однак, з його слів, Україна все ще має значний потенціал нестабільності, оскільки більшість її експорту – це всього два види продукції: сталь та продукція хімічної промисловості, а в її економіці переважає високий рівень доларизації, що, на думку Пивоварського, завжди має негативні наслідки під час кризи; Україна в плані експорту в значній мірі залежна лише від кількох регіонів, і її державний борг значно зріс порівняно з 2007-2008 роками.

Серед позитивних моментів він вказав на реформістські кроки влади Україна, виділивши пенсійну і податкову реформи.

Однак тут же зазначив, що для інвесторів дуже важлива ситуація з інвестиційним кліматом, яка, зі слів експерта ЄБРР, залишається в Україні дуже складною.

Він вказав на важливість співпраці України з МВФ, який, на думку експерта, допоможе стабілізувати грошові потоки між Україною та рештою світу і стабілізувати очікування внутрішніх і зовнішніх інвесторів.

Як повідомляли Ukranews, ЄБРР слідом за Світовим банком погіршив прогноз зростання ВВП України в 2012 році до 2,5%.

 

http://www.ukranews.com/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна – Ватикан: 20 років дипломатичних стосунків

Безхатько з України померла від переохолодження в Остії