in

Євромайдан посилив заклики до ЄС скасувати візи для українців

   Як допомогти українцям, які опинилися заручниками своєї влади? Симпатики України звертаються до керівників Євросоюзу з пропозиціями підтримати українську громаду, бодай тимчасово скасувавши візи студентам, журналістам, громадським діячам. Ті ж з європейських політиків, кого лякає незрозуміла для них держава, які побоюються напливу біженців чи нелегальних мігрантів, навпаки, закликають Євросоюз не поспішати спрощувати візовий режим для українців. Тим часом у Києві обіцяють прискорити переговори з Брюсселем, щоб українці якнайшвидше отримали право на вільне пересування.

 
На знак солідарності з Євромайданом, польська газета Rzeczpospolita закликала скасувати візи для українців. Акцію газети підтримав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та інші польські політики. Він сказав, що згоден із цією ідеєю, однак Київ повинен виконати всі технічні умови.
 
«Це правильна акція, будь-ласка, зверніть увагу, що стосовно країни, котра реформується, Молдови, Європейська комісія саме це рішення прийняла за день перед самітом у Вільнюсі. Ми підтримуємо звільнення українців від візового обов’язку, але це вимагає реформаторських дій з боку українського уряду», – наголосив Сікорський.
 
Він також зазначив, що міністри внутрішніх справ країн ЄС не відмовляться від технічних умов скасування віз для українців. «Щойно Україна виконає технічні умови, є бажання ввести безвізовий режим», – заявив голова МЗС Польщі.
 
Із проханням тимчасово зупинити візовий режим для короткострокових поїздок громадян України до країн Євросоюзу на 2014 рік для українців до керівництва ЄС звернулась всеукраїнська громадська організація «Європа без бар’єрів».
 
«Запровадження безвізового режиму стане чітким сигналом із боку ЄС про підтримку та виявом поваги і довіри до тих українців, які, за словами президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, пишуть сьогодні нову історію Європи, – зазначають автори ініціативи. – Тимчасовий характер такого заходу підвищить зацікавленість та увагу громадян України до безпрецедентно тривалого виконання українським урядом завдань, передбачених Планом дій із лібералізації візового режиму для України. Тимчасове зупинення візового режиму може стати постійним, якщо протягом 2014 року Україна виконає решту критеріїв, передбачених Планом дій із візової лібералізації», – мовиться в повідомленні.

Українська громада: «Ми – європейці!»
 
Минулого тижня відома українська співачка, громадський діяч Руслана Лижичко від імені українців передала особисто пословіу ЄС в Україні Яну Томбінському власну заяву. Руслана, оцінюючи перспективи співпраці між Україною та ЄС, зосередила увагу на питанні скасування візового режиму для українців.
 
«Ми знаємо, що є план по скасуванню віз для українців. Я про це точно знаю, бо ще у 2004–2005 роках, коли ми діяли у рамках «Євробачення», існували ці пільги і нам МЗС допомагало зробити такі речі. Тобто, це нескладно, це дуже прості процедури! Те, що наш уряд знаходить якісь відмовки і нісенітниці, то це насправді лише відмовки», – наголосила Лижичко.
 
Відповідь посла ЄС була чіткою: спрощення візового режиму з подальшою перспективою скасування віз для громадян України – в руках влади, яка має виконати необхідні для цього вимоги.
 
«Ви знаєте, що відповідь на Ваше звернення – в Україні. З нашого боку є тільки підтримка й допомога, звичайно. Але Україні треба багато чого зробити, потрібно, щоби все запрацювало разом. І те, що офіційні урядові інституції мають робити, і бажання українських людей», – зазначив посол Ян Томбінський.
 
Чи готова українська влада працювати над скасуванням віз?
 
Влада обіцяє виконати вимоги європейської сторони, ухваливши низку законів і розпочавши випуск біометричних паспортів. Щоправда, початок видачі цього документа нового зразка перенесено з осені цього року на наступний рік.
 
Тим часом у грудні з вуст президента Віктора Януковича, очільників Верховної Ради й уряду України пролунали оптимістичні заяви – мовляв, незабаром Київ домовиться з Брюсселем щодо запровадження безвізового режиму для українців. Так, на прес-конференції 19 грудня Янукович назвав скасування віз для українців головним завданням влади у стосунках із Євросоюзом.
 
Заступник міністра закордонних справ Андрій Олефіров, який тривалий час очолював консульський департамент МЗС, вірить в успіх таких переговорів, адже, за його словами, українська сторона успішно просувається у візовому напрямі.
 
«За таким напрямом співробітництва України з ЄС, який стосується мобільності, тобто вільного пересування громадян, цього року був чітко відзначений значний прогрес України, починаючи від діалогу щодо перспективи скасування віз для українців», – наголошує Олефіров.
 
З іншого боку, в уряді є і серйозні сумніви щодо можливості швидкого ухвалення безвізового режиму з ЄС. За словами прем’єр-міністра України Миколи Азарова, це питання Україна має вирішувати у тристоронньому форматі з Росією. За його словами, безвізовий режим з ЄС означатиме відкриття можливості для пересування громадян ЄС до Росії.
 
«Тому російська сторона висловила занепокоєння з цього приводу, адже буде втрачений контроль на кордоні, і навіть лунали виступи окремих російських політиків щодо введення віз для громадян України, що для нас є категорично неприйнятним. В даній ситуації без участі трьох сторін буде дуже важко знайти компромісне рішення», – зазначив Азаров.

На думку координатора програм Інституту політичної освіти Олександра Солонтая, навряд чи він чинної влади слід чекати якихось кроків назустріч ЄС, чи українському суспільству, адже безвізовий в’їзд для себе вони мають і так за службовими паспортами. Що ж до пересічних українців, то подбати про них влада може вирішити лише з власних інтересів, щоб позбавитися найактивнішої частини громадянського суспільства.
 
«Коли говоримо про полегшення візового режиму, чому збігаються інтереси Януковича і української спільноти? По тій причині, що Янукович дивиться на безвізовий режим під інакшим кутом зору, ніж громадськість. Президент вважає, що безвізовий режим або режим полегшення в отриманні громадськістю віз допоможе йому позбутися в Україні активної частини суспільства. Він собі міркує приблизно так: ага, Ви за Європу? Ви хочете мати своє право і мати свій голос? Ну, то беріть візу і виїжджайте в Європу! Більшість громадян України, на жаль, не буде подаватись на європейські візи, не з тієї причини, що їм нецікаво побувати в Євросоюзі, а тому, що у них немає закордонного паспорта», – зауважує Солонтай.
 
На його думку, головними завданнями для України є не лише виконання вимог ЄС задля спрощення візового режиму, а спрощення процедури отримання закордонного паспорту. Нині ж, каже Солонтай, говорити про суттєвий прогрес української влади у цих напрямах роботи говорити зарано.

http://www.radiosvoboda.org/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Водохреща. Віче та штурм Грушевського (ВІДЕО)

Збочений символізм Януковича