in

Євросоюз відклав зустріч із президентом Януковичем

Європейський Союз заявив, що відкладає зустріч із президентом України Віктором Януковичем, заплановану на цей тиждень, через занепокоєння щодо правових стандартів після суду у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Натомість, українське міністерство закордонних справ наголошує на тому, що йдеться не про скасування зустрічей, а про перенесення. В МЗС наголошують, що переговори про угоду про асоціацію України з ЄС йдуть за графіком.

Європейський Союз негативно сприйняв обвинувальний вирок Юлії Тимошенко, винесений минулого тижня.

В Брюсселі побачили ознаки “вибіркового судочинства” у тому процесі, а ще раніше не раз заявляли, що дотримання верховенства права та захисту прав людини є неодмінними умовами зближення Євросоюзу з Києвом.

Утім, перенесення зустрічі президента Януковича з керівництвом ЄС стало першим реальним кроком у цьому напрямку.

Водночас в адміністрації президента Януковича наполягають на тому, що процес над Юлією Тимошенко є частиною масштабної боротьби з корупцією. При цьому в інтерв’ю провідним західним виданням український президент заявив, що звільнення Тимошенко подало б неправильний сигнал суспільству.

До “більш сприятливих умов”

Зустріч “відкладена на пізніший термін, коли умови будуть більш сприятливими для досягнення прогресу у двосторонніх відносинах”, – заявила речниця Європейської комісії Майя Кощанчич.

Президент Янукович у четвер мав зустрітися з президентом Європейської комісії Жозе-Мануелем Баррозу та президентом ради Європейського Союзу Германом ван Ромпеем.

Те, що зустрічі керівництва ЄС з президентом України відклали, підтвердив агенції “Інтерфакс” і офіційний представник Єврокомісії Піа Хансен.

Речник Германа ван Ромпея Дірк де Бейкер заявив: “Україна має продемонструвати поліпшення у таких важливих сферах, як верховенство права та незалежність судочинства”.

Натомість, президент Віктор Янукович, коментуючи перенесення його зустрічі з керівництвом Євросоюзу, заявив у Донецьку, що готовий зустрічатися з представниками тієї організації, якщо це буде необхідно.

“Ми завжди будемо зустрічатися як партнери з ЄС, з представниками Європейської комісії тоді, коли в цьому буде необхідність і на двосторонній основі”, – заявив президент.

Він також сказав, що рішення Брюсселя перенести заплановану на 20 жовтня зустріч не є винятком, а вкладається у ту систему, яка є у взаємовідносинах Києва з Європейським Союзом.


МЗС: відклали, а не скасували

Прес-секретар міністерства закордонних справ України Олександр Дикусаров наголосив на тому, що візит президента Януковича до Брюсселя не скасований, а перенесений на інший термін.

“Я хотів би акцентувати увагу на тому, що на даний момент йдеться про перенесення термінів візиту”, – сказав на брифінгу пан Дикусаров.

При цьому він не повідомив ні причини перенесення, ні дату, коли б цей візит таки міг відбутися.

Натомість, прес-секретар МЗС України сказав, що політичний діалог з Брюсселем є пріоритетним напрямком для Києва, а переговори України з ЄС щодо угоди про асоціацію продовжуються за графіком.

Він також додав, що українські дипломати роблять все можливе, щоби завершити переговори щодо тієї угоди до кінця року.

Інформаційні агентства також цитують представника України в ЄС Костянтина Єлисеєва, який заявив, що саміт Україна-ЄС відбудеться в грудні, як і планувалося.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Оголошено Міжнародний конкурс романів, кіносценаріїв, п’єс та лірики«КОРОНАЦІЯ СЛОВА – 2012»

Янукович говорив із діаспорою Бразилії про сало й горілку до “офіціозу”