in

У 2012-му українські заробітчани висилали додому вдвічі менше грошей, ніж у 2011-му

   Заробити копійку за кордоном українцям стає дедалі важче. Через кризу в країнах Південної Європи урізають зарплати, багато втрачають роботу. Як наслідок, заробітчани шлють додому набагато менше грошей, ніж раніше.

За даними Нацбанку, в минулому році обсяг валюти, переведеної за кордону в Україну, упав майже вдвічі. У 2012-му українці отримали з-за кордону більше 4 млрд. доларів, а в позаминулому, 2011 році, – понад 7 млрд. Найбільше грошей йде від заробітчан з Росії (близько третини всіх закордонних переказів в Україну), інформує Сегодня.

Як і раніше, багато заробітчан трудиться в Італії. Хоча за останній рік їм довелося несолодко через масові скорочення. Щоб поповнити бюджет, італійці, нагадаємо, оголосили минулої осені “місячник легалізації”, так звану амністію для мігрантів. Тисячі наших нелегалів подали заявки на отримання “пермессо” – посвідчення для проживання (коштує дозвіл на проживання близько 1000 євро, цю суму оплачує роботодавець). В імміграційній службі Італії кажуть: заявок так багато, що на їх розгляд може піти близько року.

– На легалізації заробили шахраї. Моя знайома потрапила 800 євро – за ці гроші одна фірма пообіцяла їй влаштувати документи, необхідні для отримання “пермессо”. Отримавши гроші, “агентство” випарувалося, – поскаржилася Марія Сайчук з Тернопільщини, яка працює домогосподаркою на Аппенінах.

За словами жінки, перед Новим роком синьйор урізав їй зарплату з 800 до 600 євро.

– Правда, і обсяг робіт зменшився – два рази на тиждень замість трьох, – говорить вона. – Раніше я слала додому велику частину заробітку – 400-500 євро, а тепер 200-300. На себе залишається 300-400 євро. Я винаймаю житло ще з двома жінками, платимо по 200 євро, на харчування йде приблизно стільки ж (намагаюся заощаджувати на їжі). Вдома у мене стара мама і 12-річний син: потрібно на них заробляти. У рідному селі роботи немає, – продовжує мігрантка. – Тому повертатися все одно не збираюся: в Італії навіть у кризу я заробляю більше. Правда, новеньким, ті, які тільки приїхали сюди, знайти роботу складно. Італійці і самі беруться за чорну роботу, від якої раніше відмовлялися.

Утім, частина заробітчан таки повертається, але тимчасово. Львівський таксист Богдан кілька років пропрацював в Іспанії – будував будинки, стриг газони.

– Раніше отримували по 2,5-3 тис. євро на будівництвах. Після 2009-го будівельників стали скорочувати. У 2011-му я влаштувався садівником. Отримував непогано – 1200 євро. Але в листопаді минулого року і ця робота прикрилася. Я повернувся до Львова, але тільки на зиму: таксі. Там поки залишилася дружина, вона трудиться на двох роботах: прибирає у двох будинках та отримує близько 1,5 тис. євро. Навесні я поїду назад в Іспанію – дружина знайшла через свого господаря роботу на будівництві за 1,5 тис. євро. Там-таки життя комфортніше, дороги нерозбиті, а продукти навіть дешевші (м’ясо – 3 євро за кілограм, апельсини – 1,5 євро).

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ecco come è cambiata la figura dell’operatore della security privata in Ucraina

В Італії його кликали «Назарйо!», «Шева!»…