in

Митнику, який хотів хабаря за ввезення авто для АТО, зламали щелепу прямо на робочому місці

   Незважаючи на всі спроби влади полегшити роботу волонтерів, що забезпечують бійців в зоні АТО необхідним майном, бюрократія і відверта корупція залишаються їх головними ворогами. З цими «ворогами» волонтерам доводиться вести постійну «війну», іноді навіть не зовсім законними методами.

На сьогодні гострою проблемою, з якою зіткнулися волонтери, залишається неврегульоване питання про розмитнення автомобілів, ввезених з-за кордону для потреб АТО, розповів в інтерв’ю Цензор НЕТ, відомий волонтер, один з організаторів руху «Народний тил» Роман Синіцин.

«Ну, ось забезпечення машинами, наприклад. Архіважлива проблема: вони ж, в основному їздять на ВАЗах, а для розвідки це – взагалі не транспорт. Потрібен швидкий, маневрений позашляховик, який їде зі швидкістю 120-140 км / ч, може їхати по полю. Тому ми закуповуємо в Європі, не розмитнюємо. Завозимо сюди машини, переробляємо їх, фарбуємо, обслуговуємо, іноді ставимо пружини побільше, бронюємо.

Частину машин нам подарували, частину ми купували самі. У загальній складності відвезли в зону АТО близько 30 машин. І хлопці не раз нам говорили, що це дійсно рятує життя. Бо влучити в авто, яке швидко пересувається, доволі складно. А влучити у великий «Урал», що їде зі швидкістю 60 км / ч, та ще й ламається раз в три години – набагато легче. Та й взагалі, машини потрібні всюди. Тому ми запустили окремий проект – «Колеса народного тилу». І окремо збираємо на це гроші », – розповів Синіцин.

За його словами, вже створено спеціальну базу, де все це робиться. «Бійці не раз говорили: «От, якби у мене була машина, ми б встигли вивезти пораненого, і він би не загинув … ». Ось, ми недавно в медроту 128-ї бригади передали машину. Тому що нема на чому поранених було вивозити », – зазначив волонтер.

Але на кордоні, за його словами, часто виникають проблеми при ввезенні автомобілів з Європи в Україну

«Як я вже сказав, є велика потреба в машинах. І ці машини не розмитнюють. Тобто давно треба було виробити якийсь чіткий, прозорий механізм того, як волонтерським групам ці машини слід завозити і як ставити на баланс частин … Військова частина не може поставити машину на баланс, оскільки вона не розмитнена. А вартість розмитнення дорівнє вартості ще двох машин. І ми їх постійно завозимо … якось так, дуже криво.

В Україні завжди існувала схема завезення таких машин. На цих схемах нагрівали собі руки митники. Бабло йшло наверх, і вартість завозу машини становила $400-500. А ми за це гроші ніколи не платили … », – розповідає Синіцин.

Він також розповів, як їм вдавалося домагатися цього. «Пояснювали, на когось виходили, хтось давав добро, якісь папірці писали … Але завжди це робиться незрозуміло. Були випадки, коли митники говорили: «Та яке там АТО, ваше АТО не гумова, скільки можна вже це везти?». Причому це стосується не тільки авто, а й спорядження », – зазначив волонтер.

За його словами, проблеми виникали на кордоні з Польщею та Угорщиною. «Були випадки, коли ми везли в Україну каски, і з нас вимагали по 10 євро за каску. Розрулили. З іншого волонтерською групою був випадок: везли машини – так їх добу маринували на митниці. Начальник зміни у митників сказав: «Ось, є тариф (неофіційний розмір хабарів прийнятий на митниці – Ред.) $ 450-500. Я вам роблю знижку, давайте по $200 за машину … Ну, і йому прямо там зламали щелепу. Бувало й таке, що батальйони заїжджали прямо на митницю і говорили: це наші машини!», – розповів Синіцин.

Від також зазначив, що прикордонники, які вже воювали, завжди йдуть назустріч волонтерам. «Розумієш, погранці вже повоювали, розуміють що до чого, і з ними ніколи ніяких питань не виникало. Я ось думаю, може, пора створити і від правити в зону АТО батальйон митників (сміється)? », – запропонував волонтер.

Експрес онлайн

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Університетські курси які дозволять змінити життя в Італії

Святкову атмосферу різдвяних та новорічних свят в Iталії творили українські музиканти