in

Наркоманами стають діти заробітчан

   Групу у складі трьох мешканців Кіцманського району, що займалася незаконним виготовленням та збутом наркотичних засобів та психотропних речовин, затримано було на днях на гарячому. З незаконного обігу вилучено 649 грамів марихуани та 32 таблетки екстазі.

Цей і подібні факти навів на брифінгу заступник начальника ВБНОН УМВС Олександр КАРБАШЕВСЬКИЙ. Якщо зі збувальниками наркотиків вдається боротися, то з молодими людьми, які прилучаються до вживання наркотичних засобів, справа набагато складніша. Більшість із них – діти заробітчан, залишені на бабусь та дідусів. Саме за рахунок них розширюють свій ринок збуту наркодилери.

На території Чернівецької області найпоширенішими серед наркоманів є синтетичні наркотичні засоби – екстазі і ЛСД та марихуана. Ці наркотики є найдешевшими. Так, одна цигарка марихуани на чорному ринку коштує 25-30 гривень. Доступна ціна та бажання отримати нові відчуття й заманюють молодь у ці тенета. Щодо географії розповсюдження психотропних засобів та наркотичних речовин, то тут першість у Шевченківського району обласного центру. Працюють збувальники й у Першотравневому та Садгірському районах. Наркотики можна придбати біля розважальних та навчальних закладів, а також біля приміщень з гральними автоматами.

Середній вік наркомана – 20-30 років. Лише на обліку в наркодиспансері перебуває 1559 осіб.

Як повідомив О. Карбашевський, відділ робить все можливе, аби перешкодити зростанню наркоринку у Чернівецькій області. Впродовж цього року затримано понад 50 збувальників наркотиків. Порушено 112 кримінальних справ за незаконні посіви наркотичних засобів (кримінальна відповідальність настає при виявленні більше 500 кущів наркотичних рослин). Найбільше відзначився у посівах наркотичних засобів цьогоріч Кіцманський, Сокирянський та Вижницький райони.
Правоохоронцями викрито три міжнародні канали постачання наркосировини з території Румунії та Молдови на територію України. Крім цього, виявлено канал постачання наркотиків з Хмельницької області. Здійснюється робота з виявлення осіб, які втягують у вживання наркотиків. Зафіксовано сім фактів втягнення до вживання наркотичних засобів, з них у чотирьох фігурують неповнолітні. За цим фактом за ознаками злочину порушено кримінальну справу.

Впродовж року на території Чернівецької області виявлено 583 факти, пов’язані з незаконним обігом наркотиків. Правоохоронцями вилучено майже 30 кілограмів наркосировини – 11,85 кг макової соломки, 17,8 кг марихуани та 68 грамів психотропних речовин. За злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, притягнуто до кримінальної відповідальності 260 осіб, ще на 149 накладено адміністративну відповідальність.

Антоніна БАБЧУК

http://molbuk.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

МВС Італії: збірна країни поїде на Євро-2012

Нехитрою аферою з ДТП дружину італійського ювеліра обікрали на 10 мільйонів євро