in

Убивство Олександра Кеби в Неаполі залишається безнаказаним

У переддень Різдва 10 років тому, у Неаполі застрелили Олександра Кебу на очах його дружини і 5-ти річного сина. Слідчі пов’язують цей злочин із місцевою мафією: каморист помстився чоловіку після тривіальної сварки. Пройшли роки, але злочин залишається непокараним, існує загроза, що його остаточно архівують.

У неділю вранці, на вулиці Брін, що на східній околиці Неаполя, на автостоянці поблизу муніципалітету збирається невеликий імпровізований ринок. Сюди приходять, зазвичай, українці та інші іммігранти із Східної Європи. Проте можна зустріти й італійців, у пошуках вигідної покупки, пише “Українська газета” в Італії, посилаючись на Fatto Quotidiano.

24 грудня, у переддень католицького Різдва 2006 року, всі готуються до свята, на базарі людно, покупців так багато, що нема де ступити. 50-ти річний Олександр Кеба, вуличний торговець з України, як завжди в той день з раннього ранку торгував українськими продуктами. Чоловіку допомагала дружина Любов Чобіт і їх п’ятирічний синок.

Несподівано, о 12.45, на парковці з’явився чорний великий автомобіль BMW. Він здійснював незрозумілі необачні маневри, рушав і раптово гальмував їздив зигзагами наражаючи на небезпеку пішоходів, аж поки не перевернув торгову ятку українців. “Обережно. Дивіться, що ви наробили. Я тут працюю” – сказав чоловік не підвищуючи тону. В цей час його дружина кинулася збирати із землі консерви, коробки макаронних виробів, банок і пакунків та інший товар.  У відповідь крізь зуби: ” Ти хто такий? Ти тут не командуй. Побачимось пізніше” – сказав молодик не виходячи із авто.

Автомобіль від’їхав, ніхто із присутніх не сприйняв цей короткий за діалог як погрозу і не відчув небезпеки. Проходить тридцять хвилин, базарний ранок добігає кінця. Олександр допродує свій товар. Раптово водій тієї самої машини напав на нього з-за спини. Розгоряється жорстока бійка, на захист друга поспішили п’ять його співвітчизників.

Агресора повалили на землю. Несподівано прозвучали постіли.  Із близької відстані тіло українця прошили три кулі 7,69 калібру пістолета Баретта. Він впав на землю в калюжі крові на очах вражених свідків.

Чоловіка терміново відвезли у лікарню Лорето Маре, проте всі зусилля є марними. Одна з куль увійшла під праву пахву і стала летальною.

Трагічна подія того Святвечора потонула в святкових газетних заголовках. Вдова і син Кеби довгих десять років шукають справедливості.

Незважаючи на мужність і свідчення очевидців, які дозволили встановити факти того ранку, розслідування зупинилося в стані невизначеності. Слідчі Регіонального Управління боротьби з мафією вважають що контекстом убивства Олександра Кеби є помста дрібного боса мафії, що не допустив заперечень на “своїй” території. Несподівана реакція друзів жертви збудила агресію і він «захистив свою честь» екстремальним насильством.

Згідно свідчень, убивцею є неаполітанець віком 30-40 років, ростом 180 сантиметрів із коротко стриженим волоссям. На правій руці має велике татуювання у формі сонця.

Із дня загибелі Олександра Коби скоро виповниться 10 років, проте за цей час не відбулося жодного судового засідання, навіть попереднього слухання! У реєстр підозрюваних не внесено жодного імені, Дружина та син живуть із усвідомленням що вбивця рідної їм людини і далі безнаказано залишається на волі.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Нереалізовану продукцію італійських магазинів віддаватимуть нужденним

З Євромайдану – у заробітчани: як польський журнал спаплюжив фотографії українців