in

Які хабарі брали на митницях до революції

   Володимир Тарасюк зі Львова возить пасажирів і передачі маршрутом Львів-Верона-Львів. У Вероні буває через неділю, крім великих релігійних свят.

“Після того як Януковича і його компанію “пішли”, нам стало жити легше, – розказує Володимир. – Половину власних заробітків мусив віддавати на хабарі, коли кордон перетинав. Брали усі. Ми не встигали до тарифів звикнути. У кожного своя такса була”.

Крім пасажирів, Тарасюк возив в Італію українські продукти. Звідти – передачі та гроші від наших заробітчан. Брав по 2 євро – 22 грн за 1 кг посилки, 20 євро за конверт з грішми.

“На буси з Італії у митників була своя такса. З мікроавтобуса брали від 300 до 400 євро. Все залежало від зміни і дня тижня. Більшість поверталося у неділю. Тоді й поставили найвищий тариф, бо ми везли посилки і гроші з Італії. Пасажири скидалися по 5-10 євро, решту доплачував я. Усі везли більше, ніж дозволено. Можна усе задекларувати, але навіть тоді просили взятку. Платили, щоб бус не вели на сканер і щоб сумки не перевертали”.

Не бере передачі з горілкою, цигарками, молочними і м’ясними продуктами, бо на кордоні це все можуть повикидати.

“Буває, митник нормальний попадеться і по сумках не шариться. А є противні, що все перетрусять. Потім не знаєш, у яку сумку складати, – говорить Володимир Іванович. – Раз просто в смітник викинули три банки тушонки і два кілограма домашньої ковбаси. Через це прошу гроші по сумках не пхати, бо я гарантії не даю, що доїдуть. Якщо прикордонники знайдуть, заберуть. Два тижні тому знайшли примотані між двома пачками кави 1,5 тисячі євро”.

Два тижні тому хабарі на Чопській митниці брати перестали.
“У понеділок переїжджав Чопську митницю. Хлопці по телефону повідомили, щоб лишнього не віз і взяток не пропонував. Кажуть, там Правий сектор тепер чергує. Сварять, навіть коли 20 євро пропонуєш. А ми ж привикли разом з документами гроші сунути. Не всі водії від проїзду без взяток в захваті. Бо то їхній бізнес. Незважаючи на високі взятки, мали непогані доходи. Замість дозволених двох літрів вина, везли ящик. А тут заробляли по 3-4 євро на пляшці”.

Тарасюк таким змінам радий.
“Тепер будемо декларувати і ні за що не боятися. Знайомі кажуть, до 2011 року було по 100 євро з буса. Потім ціну підняли до 200. Але було мало, то збільшили ще вдвічі. Кажуть, на Раві-Руській і Ягодині так не брали, як на Чопі. Там водії бусів з польськими товарами платили по 100 доларів, вантажівки з німецькими беушними меблями давали по 200 доларів або по 10-20 євро за диван чи шафу. Хто скупіший, розтаможуватися чи взятку давати не хоче, наймає 3-4 людини, які за дві ходки продукти в руках через кордон переносять. Знайомий віз велосипеда. Поки 10 доларів не заплатив, пускати не хотіли”.

http://gazeta.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Кулак Путіна: сила чи слабкість?

Ганна, Закарпаття: Поїхати на чужину мене змусило безвихідне становище…