in

Італійська поліція захистила українців від… українців

Нещодавно в італійській пресі з’явилося повідомлення про викриття української “мафії”, яку назвали на італійський манер “українським спрутом”.

 

Банда займалася поборами з водіїв мікроавтобусів, які курсують між Італією і Україною, перевозячи листи, гроші і пакунки. Операцію, яка тривала упродовж року, італійська поліція назвала “Криша”. Це сленгове слово прийняли як переклад з італійської – “хабар”.

 

Водій кожного мікроавтобуса був зобов’язаний сплачувати 100 євро за право паркування і роботи спочатку на вулиці деі Мілле, згодом на вулиці Тоні і врешті на Ерітреа. “Такса” передбачала й можливість без пригод повернутись на батьківщину. Тих, хто відмовлялися платити, чекали в Угорщині, влаштовували справжні погоні, підпалювали автобуси. Люди рятувались лише дивом.

“Голова” цього мафіозного спруту, за підозрами поліції, перебуває у Львові, а його щупальця простягнулись найбільшими містами Італії з високою концентрацією трудових емігрантів. Бреша була ласим шматком. Там зареєстровано 10 тисяч українців.

За викриття мафії взявся загін швидкого реагування. Розслідування велось під керівництвом Карміне Грассі. Одного вечора у п’ятницю правоохоронці отримали мандат на затримання під домашнім арештом десяти осіб. Ще одинадцять заарештовано. Шукають десять італійців, які були тісно пов’язані зі справою.

Проте діяльність мафії не обмежувалася поборами, вона займалася контрабандою та організацією проституції. Увага поліції до цієї справи загострилась після того, як надійшли сигнали про затримання осіб з подібними звинуваченнями у інших італійських містах. На вулиці Тоні почалися регулярні спостереження за приїздом і паркуванням мікроавтобусів, розпочато прослуховування телефонних розмов та відеозйомки прихованою телекамерою, змонтованою на будинку напроти ринку. Зауважено, що пунктуально у визначений час до автобусів підїжджають одні і ті ж особи, деколи на автомобілі чи велосипеді, паркуються неподалік. Відтак підходять до водіїв, які непомітно передають їм гроші.

Щосуботи та щонеділі у місцях, де зустрічаються українці, не докладаючи надмірних зусиль, рекетири заробляли по чотири тисячі євро. Зловмисники обмежувалися погрозами, бо водії затямили – з українською мафією не жартують. Організація трималась на страху українців перед можливою помстою.

Справа розпочалась заявою кількох сміливих водіїв, які не погодились з несправедливістю, а також двох стражів порядку, які провели схожі розслідування в Турині, Ріміні, Неаполі. “Розслідування засвідчили, що ми маємо справу з добре організованою динамічною структурою”, – поділився враженнями слідчий Боніарді на пресконференц ії, проведеній після арештів у Бреші та Терні.

За гратами опинився, зокрема, Богдан Яремчук. Поліція вважає, що він був керівником угрупування, організовував його роботу та збирав “виручку”. Щоб підтвердити свої підозри, поліція провела кілька раптових перевірок, під час яких було виявлено довгий список з усіх фургончиків зі сплаченими хабарами – своєрідним бухгалтерським обліком. Тотальний контроль за ситуацією слідчі здобули завдяки результатам перевірки асоціації “Батьківщина”, зареєстрованої у Мілані. Вона отримувала дозволи на проведення українських базарів, куда приїзжали мікроавтобуси, у різних містах Італії.

Серед заарештованих і ті, хто проникнув у цю організацію для того, щоб мати під контролем цей бізнес, хто брав участь у зібраннях українців. Два бусики регулярно перевозили на Україну гроші мафії. Водіїв цих авт розшукує поліція. Наразі слідчі перевіряють можливі зв’язки з центром у Львові інших членів асоціації.

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія: Берлусконі піде, та від цього не легше

Мільйонерша з інтернату(ВІДЕО)