in

Безвізовий режим нам поки тільки сниться

Як повідомив нещодавно «Коммерсант Украины», Брюссель передав Києву так звану анкету візового діалогу. Пересічний громадянин подумає, прочитавши про це: «О-о-о, нарешті наші взаємовідносини з Євросоюзом в частині скасування безвізового режиму вже дійшли до прямого діалогу, значить, до «безвізу» зовсім скоро. Але почитаємо цю анкету — і в багатьох з нас оптимізму та надій різко поменшає. Щоб не бути голослівними, необхідно хоча б частково сказати про її вимоги.

Анкета має сорок питань, які розбиті на тематичні блоки:

1) Безпекові документи.

2) Нелегальна міграція та реадмісія.

3) Суспільний порядок.

4) Міжнародні відносини.

Із переліку питань, які висуває Євросоюз, а точніше, вимагає їхнього вирішення, Україні необхідно виділити наступне:

1. Україна повинна негайно зупинити видачу закордонних паспортів старого зразка (із вклеєною фотокарткою) та встановити мінімальний термін для вже виданих. В Україні це питання тільки на порядку денному, а в маленькій Грузії, до речі, їх вже сьогодні видають. На думку єврочиновників, українська сторона повинна вказати терміни прийняття нормативних актів, які регламентують перехід до видачі біометричних паспортів. Зважаючи на те, які гроші крутяться навкруги цього питання та ступінь (коло) зацікавлених осіб, а також наше виняткове «вміння» забюрократизовувати подібні заходи, можна бути впевненим, — це станеться дуже не скоро.

2. Брюссель також нагадує про існування в Україні невиконаних зобов’язань в сфері ратифікації та імплементації міжнародних угод, які були прийняті й до яких вона приєдналася в різні часи.

3. Брюссель наголошує, між іншим, на необхідності прийняття Україною нормативних актів «у сфері боротьби з фінансовими зловживаннями» — відмиванням грошей — та підтвердження відсутності фінансування тероризму.

4. Київ повинен передати Брюсселю пакет документів зі сфери управління кордонами, тобто план делімітації їх, включаючи морські дільниці. Це означає, що в дорожній карті безвізового режиму, безперечно, буде вимога про завершення переговорів з Росією по делімітації по суходолу і Азово-Керченської акваторії, зокрема, та про завершення процедури міждержавного узгодження українсько-білоруського договору про держкордон. Як відомо, цей процес із різних причин теж гальмується, бо Росія відстоює свій інтерес в Азово-Керченській протоці, а білоруський бацька нагадав Україні старий борг за радянських часів в 130 млн. дол., тобто, як кажуть, «знову за рибу гроші». І це при тому, що зовсім недавно ця бородата боргова суперечка із сусідньою Білоруссю немовби була врегульована.

В анкеті далі говориться, що Україна повинна в певний термін дати відповіді на означені питання. Одразу ж можна пророкувати нездійсненність цих термінів. Та якщо все-таки станеться неймовірне і Україні вдасться вчасно дати відповіді на поставлені запитання, Києву необхідно буде, на додаток, переконати країни — члени ЄС в необхідності надання дорожньої карти українцям. Тобто цей явно дискримінаційний пункт вимог приховує в собі можливість відтягти у часі надання Україні такої довгоочікуваної дорожньої карти до «безвізу».

Найцікавіше, що виконання всіх вимог Брюсселя ще не означає, що Україні автоматично видадуть її, тобто дорожню карту про безвізовий режим у ЄС. Більше того, якщо будуть зірвані терміни відповідей на запитання цитатника, то, майже гарантовано, переговори можуть на цьому невдало завершитися.

Можна зрозуміти Євросоюз у його жорстких вимогах до безвізового режиму з Україною. Сьогодні наша держава є чудовим санітарним кордоном саме зі Сходу, звідки в Європу (в основному з Росії) через Україну — постійна навала нелегальної міграції, наркотиків, ісламського фундаменталізму та тероризму. Тож висновок напрошується сам собою. Чим довше буде зберігатися нинішнє status quo, тим Європі спокійніше жити й менше головного болю.

Тож поки що, дорогі українці, спіть спокійно, і хай вам частіше сниться Європа без кордонів, бо інколи все-таки сни бувають і віщими.

Джерело статті

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Україні боржники банків стали невиїзними

Запрошуємо на прощу до Собору Софії в Римі