in

Валерій П’ятницький: „Усе залежатиме від процесів в Європі”

Есклюзивне інтерв’ю із заступником міністра економіки України

Впродовж останніх років Італія стабільно посідає місце одного з провідних торговельно-економічних партнерів України серед країн Євроспілки та світу. За підсумками 2008 року, за даними Держкомстату України, Італія займає третє місце серед європейських країн-торговельних партнерів України, поступаючись Німеччині та Польщі. В Україні на даний час зареєстровано 433 підприємства з італійським капіталом, у той же час лише 3 підприємства з українським капіталом працюють в Італії.

19 червня у Римі відбулося чергове VII засідання українсько-італійської Ради з питань економічного, промислового та фінансового співробітництва. Українську делегацію очолював заступник Міністра економіки України Валерій Пятницький, італійську делегацію – Держсекретар Міністерства Закордонних справ Італійської Республіки Альфредо Мантіка. У рамках засідання були обговорені питання стану економічно-фінансової ситуації в обох країнах. Шляхи участі італійських компаній в реалізації проектів в рамках підготовки та проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, можливостей розвитку туризму, тощо.

– Які результати ви сподіваєтеся привезти із VII засідання українсько-італійської Ради з питань економічного, промислового та фінансового співробітництва?

– Це – один із багатьох контактів, які ми маємо із італійцями. Діалог ведеться регулярно. Завтрашня зустріч присвячена підбиттю певних підсумків, окресленню певних проблем, які потрібно вирішувати на урядовому, законодавчому рівні. Серед питань, які розглядатимуться, – співробітництво в сфері туризму, перспективи торговельної співпраці. На зустрічі з італійською стороною ми будемо говорити про розвиток торгівлі. Традиційно у нас із Італією гарний рівень торгівлі, проте останній рік видався складним, кризовим, тому відбулося значне падіння. У минулому році ми мали понад 5 млд доларів товарообігу. А в цьому, за перші три місяці цей товарообіг упав удесятеро.
Хочемо також торкнутися питань інвестицій із Італії. В Україні створено понад 400 підприємств з участю італійського капіталу. Зараз Україна веде активні переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі. Гадаю, це буде додатковим стимулом для італійського бізнесу, створюватиме конкурентний ринок для європейських компаній. Потенціал є і в сільськогосподарському та банківському бізнесі, туризмі, розвитку інфраструктури.
– Які переваги дав Україні вступ у СОТ?
– Річницю вступу до Світової Організації Торгівлі ми відзначили у травні. Серед переваг – стабільніші правила у сфері бізнесу та торгівлі. В першу чергу, від цього виграє український бізнес. Можливо, тепер на нього очікує менше сюрпризів від свого рідного уряду. Вступ створив більше стабільності і для іноземного бізнесу. Він може із більшою впевненістю інвестувати в Україну. Для України це відкрило можливість переговорів із ЄС, усунуло певні обмеження, дало можливість заявляти її позицію на міжнародних ринках. За результатами минулого року, у світовій торгівлі ми займаємо десь 33 місце. Я вважаю, що це не так погано.
– В Італії були дискусії про те, що Україна не зможе організувати Євро-2012…
– Ще за Радянському Союзі, коли готувалася Олімпіада’80 була подібна ситуація. Але як кажуть: “Довго запрягають, але швидко їдуть”. Часто такі розмови – елемент конкурентної боротьби. Компанії, які програли тендери, починають здіймати хвилю, а ті, хто їх виграли, запевняють, що все завершать дочасно. Хоча непросто, але футбол ми таки зіграємо!
– Ваш прогноз валового внутрішнього продукту на наступний рік?
– Мені складно робити прогнози. Міністерство економіки в минулому році зробило прогноз на 1% зростання, але…
Враховуючи відкритість нашого ринку, усе залежатиме від процесів в Європі. Третина нашої торгівлі, а, значить, і виробництва, пов’язана із Європою, інша третина орієнтована на Росію та країни колишнього СРСР, решта – на інші країни. Якщо в Китаї економіка зростає, то ми зуміли підняти експорт нашої продукції туди, в арабському світі немає падіння – це також дозволяє нам торгувати, а, значить, виробляти продукцію. Важливо, коли почнеться зростання в Європі та наскільки стабільною буде ситуація в Росії.
В цьому році промислове виробництво впало на третину, а аграрний сектор зріс на 2 %. Через те, що не відбулося різкого падінняаграрного сектору, відсутній серйозний тиск на споживчі ціни, на продукти, які люди купують щодня.
– Чи можна стверджувати, що в Україні не буде дефолту?
– Позитивне те, що з 2000 року економіка України працювала стабільно. Нагромадився запас у промисловості, сільському господарстві. У банківському секторі ми отримати до 40% іноземного капіталу – це також стало парашутом, що дозволив, якщо й падати, то плавно. Жоден із банків із іноземним капіталом не зник і не оголосив про дефолт. Тому фінансова система перебуває в достатньо стабільному стані.
Інвестиції в Україну на кінець 2008 року склали понад 30 млд доларів. Для нас – це досить багато. Офіційна та неофіційна статистика можуть різнитися. Насправді ж інвестиції можуть бути ще більшими за рахунок тіньових коштів.
В Україні малий і середній бізнес не грає такої ролі, як в Італії. Домінуючим є великий бізнес. Проте у нас сформувалась система малого підприємництва, самозайнятості. Це об’єднання до 10 осіб, зайняті в торгівлі, наданні послуг. На сьогодні зареєстровано кілька мільйонів таких підприємців. Вони пережили ще складніші часи у бурхливі 90-ті, після розпаду Радянського Союзу, вони створили самі себе.
– Дякую Вам за вичерпні відповіді.

Розмовляла Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Легалізація: Із річевутою подорожувати заборонено

Що буде із податком на пермессо?