in

Вибори президента України: пам’ятка виборця

7 лютого відбудеться другий тур виборів Президента України. Корреспондент.net нагадує всім громадянам України, які мають право голосу, про те, що потрібно зробити, щоб реалізувати своє конституційне право обирати президента країни.

У неділю, 7 лютого, виборчі дільниці відкриються о 8:00 і без перерв працюватимуть до 20:00 (за місцевим часом).

У виборах президента України мають право брати участь громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Проведення активної агітації та розповсюдження політичної реклами в день виборів забороняється.

Кожен виборець має один голос. Виборець може використати свій голос лише на тій ділянці, в якій його включено до списку виборців. Дізнатися адресу своєї виборчої дільниці можна на сайті Центрвиборчкому в розділі Виборчі округи.

Громадяни України, що перебувають в момент виборів за кордоном, можуть взяти в них участь, зареєструвавшись на відповідній закордонній виборчій дільниці. Їх список доступний на сайті Центральної виборчої комісії.

При проведенні голосування член дільничної виборчої комісії на підставі списку виборців за умови надання виборцем одного з документів, який засвідчує особу та громадянство, видає виборцю один виборчий бюлетень для голосування.

Документом, який підтверджує громадянство України виборця, є: паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; тимчасове посвідчення громадянина України; військовий квиток; дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка; картка установи кримінально-виконавчої системи.

Після цього виборець розписується про отримання бюлетеня у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня та у списку виборців. Член дільничної виборчої комісії, який видає бюлетень, вписує своє прізвище та ініціали і розписується у визначеному місці на виборчому бюлетені та контрольному талоні. Робити будь-які відмітки на виборчих бюлетенях забороняється.

• Закон про вибори президента України

Виборець не має права передавати свій бюлетень іншим особам. Отримання виборчого бюлетеня від інших осіб (крім уповноваженого члена виборчої комісії, який видає бюлетені), заохочення або вимушено шляхом підкупу, погроз або іншим способом виборців до передачі бюлетеня іншим особам забороняється.

Голосування відбувається у спеціально обладнаній для цього кабіні чи кімнаті. Під час заповнення бюлетеня в кабіні для голосування може перебувати тільки один виборець. Ніякі форми контролю за голосуванням виборців не допускаються.

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку + або іншу, яка засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті напроти прізвища кандидата на посаду президента України, за якого він голосує. Не потрібно робити відмітку в кожному квадраті або писати слово ні.

Громадянам України заборонено користуватися відкріпними талонами і спрощено голосування на дому. Для голосування за межами дільниці виборець не повинен надавати документ, що підтверджує, що він не може пересуватися самостійно.

Якщо громадянину виповнилося 26 років, але нова фотографія в паспорті вчасно не вклеєна, виборець може надати будь-який інший документ, що засвідчує особу людини.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці повертаються до урн, щоб обрати нового Президента

П.Порошенко на зустрічі з послом Італії в Україні відзначив зацікавленість в поглибленні двосторонньої співпраці