in

В Італії очікується вихід нової легалізації

  Комітет юстиції і конституційних справ Сенату накладає нові санкції на роботодавців нелегальних іммігрантів, та закликає уряд до проведення нової легалізації.

Народ свободи, Демократична партія та Третій полюс знайшли консенсус у Сенаті у питанні боротьби із нелегальною роботою. На розгляд уряду ними було подано пропозицію, що уможливлює легалізацію працівників, у разі сплати 1000 євро та податків і соціальних внесків за останні три місяці. Це дало б їм можливість уникнути роботодавцями покарання за використання праці нелегалів, а іноземцям нарешті отримати легальний статус у країні.

Дозвіл на проживання для одиниць
Нагадуємо, що у квітні уряд видав проект легіслативного декрету для узгодження італійського законодавства із європейською директивою про «санкції і заходи проти роботодавців, які експлуатують громадян третіх країн, що незаконно перебувають в Італії».

Текст закону передбачає видачу дозволів на проживання у рідкісних випадках, коли умови роботи іноземців будуть класифіковані як «безжальна експлуатація».  В особливих випадках він додає обтяжуючі обставини. Покарання роботодавців збільшуються з 1/3 на ½ якщо було наймано більше трьох нелегалів; вони є неповнолітніми, віком меншим 16 років; працівники були піддані «небезпечним умовам», беручи до уваги «тип роботи та умови праці».

Лише у вищеперечислених випадках, працівнику видадуть дозвіл на проживання з гуманітарних мотивів, на шість місяців, якщо він заявить на роботодавця та буде співпрацювати із поліцією. Пермессо можна буде продовжити на всю тривалість судового розгляду, та конвертувати у дозвіл для роботи.

В даний час усі хто дає роботу іноземцям без дозволу на проживання ризикують  арештом від трьох місяців до одного року, штрафом у розмірі 5 тисяч євро за кожного найнятого нелегала, адміністративними санкціями за невиплату податків та соціальних внесків. Для працівника передбачено депортацію.

Сенат закликає провести легалізацію
5 червня Комісія у справах юстиції і конституційних справ Сенату підтримали цей декрет, за умови проведення нової легалізації. «Для того, щоб гарантувати ефективність системи покарання, слід ввести нові норми, які дозволять справді боротися із нелегальною працею. Легалізація дасть можливість захистити права експлуатованих працівників, та поповнити державну казну за рахунок податків і соціальних внесків. – Пишуть сенатори. – Слід передбачити не тільки каральні заходи, а дати можливість роботодавцям легалізувати своїх працівників, та здійснити усе передбачене у випадку укладення робочого контаркту».

Сенат закликає уряд ввести «проміжну фазу, протягом якої роботодавці, за власною ініціативою, зможуть легалізувати працівників та уникнути каральних санкцій.» – Йдеться у документі. Для цього слід подати заяву, оплатити податки, соціальні внески за три місяці та 1 000 євро за кожного працівника. У цьому випадку іноземці не каратимуся за нелегальне перебування в країні та отримують дозвіл на проживання для роботи.
Сенат просить уряд передбачити суворі механізми контролю, для запобігання зловживанням та уникнення легалізації іноземців, засуджених або депортованих через порушення громадського порядку і державної безпеки».

Справа за урядом
Італія отрмає неабиякий зиск від легалізації. За оцінками профспілки Cgil в країні проживає 500 тисяч нелегалів, тож потенційно в державну казну поступить негайно 500 тисяч євро, та інші 500 мільйонів щороку в податках та соціальних внесках. Подібні заходи уже проводилися минулому, та практика показує що внески оплачували не роботодавці, а працівники, тож вартість легалізації тяжітиме на кишенях іноземців.

Зараз справа за урядом. Позиція Сенату не зобов’язує його до прийняття рішення, та його буде важко ігнорувати.

Ельвіо Паска,

переклад Маріанни Сороневич

Sanatoria. Dal Senato una speranza che costa mille euro

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Євро по-італійськи або «любов» і гроші

Італія поновлює пошуки останків Мони Лізи