in

Громадяни України незалежно від місця їхнього перебування мають право обирати владу

Громадяни України незалежно від місця їхнього перебування мають скористатися конституційним правом обирати владу, наголошується у поданні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової “Про захист конституційних виборчих прав громадян України, які зареєстровані або тимчасово перебувають за кордоном” на ім’я т.в.о. міністра закордонних справ України Володимира Хандогія
Як повідомила УКРІНФОРМу прес-служба Омбудсмана, результати моніторингу під час виборчих кампаній засвідчують, що переважна більшість наших громадян, які проживають або перебувають за кордоном, не можуть реалізувати своє конституційне право обирати Президента України або народних депутатів України. Так, під час дострокових парламентських виборів у вересні 2007 року з 432 тисяч громадян України, яких було включено до виборчих списків на 116 закордонних виборчих дільницях у 78 країнах, змогли проголосувати лише 34 тисячі, тобто менше 8 відсотків.

Як констатує у поданні Ніна Карпачова, причина порушень одного з найважливіших конституційних прав людини – права делегувати свої владні повноваження, визначені статтею 5 Конституції України, полягає у тому, що закордонні виборчі дільниці утворюються, як правило, лише при дипломатичних установах, без належного врахування реальної кількості українських виборців у конкретній країні або її окремому регіоні.

Відповідно до чинного законодавства виборчі дільниці всередині України утворюються з розрахунку, щоб кількість виборців не перевищувала 3 тисяч осіб. Натомість на закордонних виборчих дільницях ця норма перевищується у десятки разів!

Так, для майже 3 мільйонів громадян України у Російській Федерації на останніх виборах утворювалося лише 5 виборчих дільниць. Як наслідок, представники Уповноваженого ВР з прав людини спостерігали скупчення численних виборців на виборчих дільницях у Москві й Санкт-Петербурзі.

Така сама ситуація і в деяких інших країнах, де працює найбільше українських трудових мігрантів, зокрема в Іспанії, Італії, Португалії.

Не може реалізувати своє конституційне виборче право й абсолютна більшість громадян України, які проживають на території Придністровської Молдавської Республіки. Про це зазначається, зокрема, і в зверненні до Омбудсмана України Уповноваженого з прав людини у Придністровській Молдавській Республіці Василя Калька. На консульському обліку в Республіці Молдова перебуває близько 70 тисяч громадян України, які мають право голосу. Понад 90 відсотків із них проживають у Придністров’ї. Під час виборів Президента України у 2004 році у Республіці Молдова було створено 7 виборчих дільниць, тобто в середньому одну дільницю на 10 тисяч виборців. За таких умов переважній більшості українців Придністров’я не вдалося проголосувати, оскільки дільниці технічно були неспроможні пропустити таку величезну кількість виборців.

Попри це на пропозицію МЗС на парламентських виборах в Україні у 2006, 2007 роках кількість виборчих дільниць у Молдові була скорочена до двох. Тобто на кожній дільниці мали проголосувати по 35 тисяч виборців, що за будь-яких умов є неможливим, наголошує у поданні Ніна Карпачова. Як наслідок, реалізувати своє виборче право змогли лише близько 1,6 тисячі (менше 3 відсотків) громадян України, що мешкають у сусідньому Придністров’ї. Тому наші співвітчизники цілком правомірно порушують питання забезпечення їхніх конституційних прав незалежно від місця проживання – як того вимагає стаття 24 Конституції України. Для порівняння вони наводять приклад Російської Федерації, яка за наявності такої ж кількості виборців утворює в Молдові 25 виборчих дільниць.

З метою забезпечення конституційних виборчих прав громадян України, які проживають за межами України, Уповноважений ВР з прав людини пропонує керівництву МЗС під час підготовки подання Центральній виборчій комісії України про утворення закордонних виборчих дільниць на виборах Президента України у січні 2010 року передбачити створення додаткових виборчих дільниць на території Придністровської Молдавської Республіки, а також у тих регіонах Російської Федерації та інших країнах, де масово проживають громадяни України. Держава зобов’язана сповна забезпечити своїм громадянам, які зареєстровані або тимчасово перебувають за кордоном, конституційне право обирати Президента України, як і владу в цілому, переконана Омбудсман

УКРІНФОРМ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Легалізація домашніх працівників. Усе, що варто знати

Міграційна служба України: четверта спроба. Чи остання?