in

Дозвіл на проживання, бали та інтеґраційна угода набули чинності


Усі іноземці, котрі з 10 березня вперше перетнули кордон Італії, будуть зобов’язані вивчати італійську мову та основи суспільного ладу республіки. Інтеґраційні кроки оцінюватимуться балами й ті з новоприбулих, які не досягнуть потрібного рівня, будуть видворені з країни.

З 10 березня іноземці які вперше приїхали в Італію, є старшими 16-ти років та подають запит на отримання дозволу на проживання тривалістю один, чи більше рік, повинні будуть звернутися у відділ імміграції для підписання «угоди про інтеграцію».

Нею передбачено, що імміґрант опанує італійську мову на рівні A2, здобуде знання з «фундаментальних принципів Конституції» і державного устрою (медичного забезпечення, соціальних послуг, роботи та сплати податків). Опріч цього, він має долучити своїх дітей до шкільного процесу й приєднатися до «Хартії цінностей громадянства та інтеґрації» Міністерства внутрішніх справ Італії.

Протягом трьох місяців після підписання угоди іноземець має прослухати інтеґраційний курс (від 3-х до 10-ти год.), обравши собі мову викладання серед англійської, французької, іспанської, арабської, китайської, албанської, російської й філіппінської. Курс має за мету надати іноземцеві корисну інформацію, що пришвидшить його інтеґрацію (зокрема про проведення безкоштовних мовних курсів).

Інтеграція оцінюватиметься балами. Шістнадцять із них надаватимуться автоматично після підписання угоди. Інші – в залежності від рівня знання мови, наявності дипломів про завершення формаційних курсів, а також влиття в соціальну канву країни (наприклад реєстрація у системі медичного обслуговування, реєстрації контракту про винам житла, підприємницька чи волонтерська діяльність, законослухняність). Бали втрачатимуться у випадку адміністративних, кримінальних чи податкових правопорушень.

Після того, як минуть два роки з часу підписання угоди, до відділу імміґрації слід подати дипломи про завершення мовних або формаційних курсів. У разі, якщо такі відсутні, іноземець тестується на знання італійської мови. Так, його інтеґрація оцінюватиметься балами:

–    30 і більше, якщо угоду про інтеграцію вважатимуть виконаною;
–    від 1 до 21балів, іноземця зобов’яжуть досягнути 30-ти балів протягом ще одного року;
–    якщо ж на рахунку залишиться нуль, або менше балів, іноземець втратить право на проживання в країні та буде депортований.

Міністерство внутрішніх справ вестиме реєстр підписаних угод та інтеґраційних оцінок. Про динаміку отримання чи втрати балів буде повідомлено безпосередньо зацікавленим, а іноземці зможуть контролювати їх, звернувшись до реєстру.

Ельвіо ПАСКА,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Визначні пам’ятки Італії: міста, що зібрали найвищі культурні цінності Європи

Українці в Італії вважають вирок Тимошенко несправедливим