in

Закордонним українцям пенсія не світить, бо вони – не електорат?

Пенсійне забезпечення українців, які мешкають за кордоном, можливо запровадити лише після ухвалення норм про оподаткування їхніх доходів.

Таку думку висловив завідувач сектору етносоціальних досліджень Інституту народознавства НАНУ Ігор Марков у коментарі Deutsche Welle.

Як відомо, за межами України нині перебуває близько 4,5 млн. українців. Приблизно 80% з них працюють за кордоном і хотіли б у майбутньому мати забезпечену старість в Україні.

За словами Маркова, включення цих людей до нинішньої української соціальної системи не буде обтяжливим для бюджету, оскільки більшість з них є нерегулярними мігрантами, тому вони вкладають зароблені за кордоном гроші саме в економіку України.

Більше того, вони готові чесно сплачувати податки до українського бюджету з заробленого поза межами батьківщини та отримувати в подальшому свою пенсію.

Втім, в Україні це питання не врегульоване, констатує Марков.

“Це заскорузлий підхід: давайте поділимо те, що у нас тут є в Україні, а тим, хто працює за кордоном, не потрібно, бо вони і так там заробляють добре. Все це через відсутність визначеної міграційної політики української держави. Соціальний захист трудових мігрантів, їхнє пенсійне забезпечення принесло б тільки виграш Україні”, – зауважує він.

Експерт вважає, що законопроект, який депутати відхилили на початку травня, щодо гарантій соціального захисту громадян України, які перебувають за її межами, справді сирий, оскільки його слід розглядати в комплексі з податковими нормами для мігрантів.

Натомість директор програм “Соціальна економіка” Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода вважає, що влада зараз не готова займатися проблемами мігрантів через передвиборчі політичні обіцянки.

“У держбюджеті зараз обмежені джерела надходження і значні видатки, наприклад на підготовку Євро-2012. І очевидно, що виплата пенсій людям, які проживають за кордоном, не є зараз пріоритетом уряду, бо ці люди не визначають якусь суттєву електоральну підтримку і їхня думка не дуже цікавить уряд”, – каже він.

Однак він переконаний, що влада мала б зараз встановити соціальну справедливість та виплачувати пенсії тим, хто працював в Україні, сплачував пенсійні внески і тепер, живучи навіть за кордоном, має право отримати свою пенсію.

 

 

http://www.epravda.com.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна готує спецдоговір з ЄС про захист трудових мігрантів

Україна і Реджо-Калабрія побратаються