in

Зарахування до школи із запізненням

Діти з неіталійським громадянством, з дозволом на проживання і без нього, мають рівне з італійськими учнями право на навчання

Міністерство освіти Італії встановило правила на 2008-2009 навчальний рік, які передбачають подачу документів на зарахування до школи будь-якого рівня (як дошкільного виховання, так і вторинної школи) лише перед першим роком навчання. Протягом наступних років усією документацією з переведення із класу у клас займаються адміністрації шкіл (якщо дитина весь час ходить в одну і ту ж школу).

Сім’я вибирає навчальний заклад, – державний чи приватний, – до якого ходитиме їхня дитина, не залежно від того, чи має вона резиденцію у комуні, де розміщена школа.

teacher1.jpgЯкщо до школи подано забагато запитів на зарахування, адміністрація вибирає учнів, на підставі встановлених нею ж критеріїв. Усім іншим пропонують звернутися до інших навчальних закладів.

Що стосується акредитованих недержавних шкіл, то вони також мають право приймати дітей після завершення термінів запису, проте не перевищуючи норм наповнення класів.

Що ж робити, якщо його подали запізно?

Зарахування неповнолітніх іноземців

Передусім, слід сказати, що діти із неіталійським громадянством, з дозволом на проживання і без нього, мають рівні з італійськими учнями права на навчання. Це не тільки їхнє право, але і їхній обов’язок. Зарахування до школи таких дітей може відбуватися протягом усього навчального року, незалежно від термінів запису. При зарахуванні, зважають на вік учня та отримані ним знання у країні походження.

Діти, які не мають документів про народження і ті, у кого відсутній чи неукомплектований дозвіл на проживання, зараховуються до школи з дотриманням конфіденційності.

У будь-якому випадку ці діти мають незаперечне право на навчання, а школи – обов’язок прийняти їх у будь-який момент навчального року, щоб запобігти ухилянь від здобуття базової освіти (щонайменше, до виповнення 16 років) та випадків експлуатації неповнолітніх.


Як записують до школи у різних італійських містах
.

Піаченца. Запити про зарахування до школи, подані по закінченні терміну прийому, потрапляють до списку учнів, які бажають навчатися у цій школі за датою подачі. Винятком є запити дітей із особливими потребами, їх ставлять на першому місці у списку. Запити решти оцінюються з огляду на наявність вільних місць.

Прато. Запити для закладів дошкільного виховання (scuole dell’infanzia) подають до Відділу виховання та культури у дитинстві (Servizio Educazione e Cultura dell’Infanzia), для шкіл maternа — безпосередньо в секретаріат школи. Запити, подані по закінченні терміну, розглядають за наявності вільних місць, після зарахуванні поданих вчасно.

Неаполь

У школі dell’infanzia не застосовують сталого списку учнів. Зарахування здійснюють на основі критеріїв школи.

Болонія

Запити, подані після завершення терміну, вносять до списків бажаючих навчатися у школі у перший тиждень кожного місяця (за винятком липня і серпня).

Рим

Запити вносять до загальної черги претендентів на вільні місця.

Якщо посеред навчального року з’являються нові учні, які просять перевести їх зі школи іншого міста чи муніципалітету, то їхні запити вносять на початок списку бажаючих навчатися за наявності документації, яка підтверджує зміну резиденції.

Для зарахування із запізненням дітей з особливими потребами або тих, що перебувають у складній соціальній ситуації, потрібно подати документ, що засвідчує такі обставини. Таких дітей зараховують позачергово.

Тобто незаперечне право на зарахування до школи поза чергою мають такі категорії дітей:

діти з особливими потребами;

– діти, якими опікуються соціальні служби;

– діти, які уже відвідували школу (бажають перейти в іншу).

У Бреші час подання запиту не впливає на внесення школяра до списків учнів. Запити реєструють у хронологічному порядку. За відсутності вільних місць, зацікавлених інформують письмово. Прийом проводять на підставі критеріїв окремих навчальних закладів.

Підготувала експерт з імміграції Сімона Мічеллі,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запити на б’єднання сім’ї лише Інтернетом

У пошуках втраченого раю