in

Зустріч як перший крок до порозуміння

alt   Відбулася робоча зустріч делегації з України і представників української громади, присвячена проблемам трудових емігрантів, а також питанням оподаткування, пенсійного і соціального забезпечення

17 травня 2009 року  у приміщенні Посольства України в Італії відбулася робоча зустріч делегації з України і представників української громади, присвячена спільному опрацюванню механізмів вирішення проблем трудових емігрантів, а також питанням оподаткування, пенсійного і соціального забезпечення.

Упродовж історії «четвертої хвилі» української імміграції  українська влада не звертала особливої уваги на проблеми її представників або вони свідомо замовчувалися. Незважаючи на численні заяви про створення програм для повернення українських заробітчан на Батьківщину, не зроблено жодних конкретних кроків у цьому напрямі. На соціально-правових проблемах тисяч громадян України, які покинули Батьківщину для поліпшення економічного становища своїх родин, тривають спекуляції під час передвиборних компаній. Така політика зміцнила недовіру до української влади. Тому будь-яке нововведення, що стосується українців за межами України, сприймається ними болісно і тривожно.

Поїздка Олександри Кужель, голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Олексія Зарудного, голови правління Пенсійного фонду України, Сергія Лекаря, заступника голови Державної податкової адміністрації України, мала на меті роз’яснити емігрантам законопроект про легалізацію та впровадження непрямих методів оподаткування, розповісти про можливості їхнього пенсійного захисту. Конференція у Римі стала третьою зустріччю для українських урядовців: перед цим вони спілкувалися із представниками українців, які працюють в Іспанії і Португалії.

На зустрічі чи не вперше відбулося конструктивне обговорення проблем українців в Італії, яке дало надію на реальне вирішення задавнених проблем.

Олександра Кужель, зокрема, зауважила, що ситуація з захистом заробітчан в Італії є найгіршою, адже тут, на відміну від Іспанії та Португалії, не підписано угоди щодо визнання пенсійного віку і нарахування спільної пенсії пропорційно відпрацьованому.

Українські емігранти, які живуть італійському середовищі, зазвичай, працюють з перевантаженим робочим графіком. Не всі з них мають доступ до Інтернету та можливість отримати новини із української преси. Це формує інформаційний вакуум, який часто заповнюють чутки та спекулятивні заяви. В таких умовах перша реакція на постанову Кабінету Міністрів України № 236, зокрема, базувалася лише на її назві.

На зустрічі було всесторонньо висвітлено питання оподаткування, пенсійного і соціального забезпечення, його переваги як для легальних, так і для нелегальних емігрантів, а також приділено час обговоренню проблеми трудових емігрантів в Італії, та шляхи їх вирішення.

Серед українських іммігрантів за кордоном є багато таких, хто виїхав за межі України, не здобувши достатнього трудового стажу, проте планує повернутися на Батьківщину. Для таких людей є важливими додаткові соціальні гарантії та пенсійне забезпечення. Ці гарантії можуть стати однією зі складових майбутньої програми повернення заробітчан в Україну. Актуальність турботи про соціальне та пенсійне забезпечення загострюється з врахуванням імміграційної політики італійського уряду, налаштованого на боротьбу із нелегальною міграцією.  Не менш важливим для легальних мігрантів буде наявність українського робочого стажу після підписання з Італією двосторонньої угоди про взаємне зарахування трудового робочого стажу.

Представники української громади висловили сподівання, що, що податкова політика уряду не обмежиться постановою про добровільні сплати нелегальними мігрантами коштів до державної скарбниці, а, в першу чергу, загострить увагу на співвідношенні задекларованих прибутків та витрат бізнесменів, політиків, чиновників і митників в Україні. Та наполегливо просили сприяти якнайшвидшому укладанню міжнародних угод, необхідних для полегшення життя українців в Італії та їх інтеграції в італійське суспільство. Зокрема, про зарахування робочого стажу для українців, що легально працюють в Італії. Така угода має стати першочерговою у питанні соціального і пенсійного забезпечення громадян України.

Після повернення до Києва члени делегації пообіцяли скласти протокол та призначити конкретних виконавців. Представники українців в Італії сподіваються, що зустріч із урядовою делегацією з України стане зародженням  діалогу української влади із трудовими мігрантами.

Маріанна Сороневич,
головний редактор Української газети в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці на Апеннінах готуються до І Конкурсу української книги в Італії

Нелегалам значно ускладнили життя