in

Кабмін ліквідує Державну міграційну службу

Уряд України вирішив ліквідувати Державну міграційну службу і зупинити ліквідацію Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.

Це визначено постановою Кабінету міністрів від 7 липня 2010 № 559 «Деякі питання державного управління у сфері міграції».

Згідно з документом, правонаступником Державної міграційної служби з питань громадянства, реєстрації фізичних осіб та імміграції є Міністерство внутрішніх справ, а з питань міграції в межах, визначених законодавством про біженців, — Державний комітет у справах національностей та релігій.

Постановою також передбачено створення комісії з ліквідації Державної міграційної служби.

Нагадаємо, про плани щодо ліквідації Державної міграційної служби «Дзеркало тижня» писало ще на початку червня.

Служба була ліквідована, незважаючи на те, що створення подібного органу передбачено Планом дій Україна-ЄС. До того ж фахівці Держміграційної служби обіцяли, що у разі її повноцінного функціонування вона могла б принести до бюджету близько трьох мільярдів гривень за  півроку.

Тоді «ДТ» писало, що МВС вирішило самостійно створити у своєму складі цивільний орган з управління міграційною політикою. Основна аргументація — міграційні служби багатьох країн підпорядковуються МВС. У документі немає жодного слова про цілі та завдання міграційної політики, немає жодних економічних показників. Логіка суто бюрократична — якщо ДМС до цього часу не отримала штатного складу і приміщення (які їй досі не передає МВС), значить служба не впоралася з оргпитаннями і треба передати її функції назад, а саму службу ліквідувати.

Згідно з офіційними даними, поданими уряду фахівцями Державної міграційної служби України, у разі введення із другої половини 2010 року повноцінного функціонування ДМС та прийняття пакету законодавчих актів, спрямованих на забезпечення міграційної політики в Україні, надходження до бюджету за шість місяців можуть скласти близько трьох мільярдів гривень, що у три-чотири рази перевищує нинішні доходи скарбниці за всіма відомствами, які зараз відповідають за різні аспекти у сфері міграції.

Окрім того, у Плані дій Україна-ЄС є пункт про створення в Україні спеціального органу у сфері міграції. У рамках даного плану, у 2007-му році постановою прем’єр-міністра Віктора Януковича для системного вирішення проблем міграційної політики як раз і було створено Державну міграційну службу.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Берлусконі готовий до дочасних виборів

Покидати Італію закарпатці не поспішають навіть у часи кризи