in

Карта на проживання лише тим, хто володіє італійською

Відтепер для отримання довгострокового дозволу на проживання ЄС, більш відомого як карта на проживання, необхідне знання італійської. Володіння мовою повинно бути продемонстроване тестуванням З 9 грудня до старих реквізитів (п’ять років легального проживання і пристойного доходу) було додано вимогу базового знання італійської, яке повинно бути продемонстроване тестуванням

Дату іспиту слід призначити через Інтернет. На сайті www.stranieriinitalia.it та www.gazetaukrainska.com знайдете докладну інструкцію крок за кроком. Протягом шістдесяти днів вас запросять для здачі іспиту в одну із державних шкіл, що вже проводять безкоштовні курси італійської мови для іммігрантів. Підписання угод між префектурами та навчальними закладами ще тривають, отже ймовірно, щонайменше на першому етапі, між призначенням та здачею іспита пройдуть усі два місяці.

Щоб пройти тест слід набрати не менше 80% балів. У разі нездачі є можливість повторити іспит ще раз, але, тим часом, ви не отримаєте карту на проживання.

Як же вивчити італійську мову? Безкоштовні курси, фінансовані державою чи громадськими об’єднаннями охоплюють лише малу частку потребуючих. Усі інші вимушені оплатити навчання з власної кишені. Уряд обіцяє запровадити нові курси фінансовані європейськими фондами, та за словами опозиції та асоціацій, які займаються питаннями імміграції вони не будуть достатніми. Особливо якщо уряд введе обов’язок знання італійської для отримання навіть звичайних дозволів на проживання.

Демократична партія запропонувала створення для оплати курсів тридцяти мільйонного державного фонду. Джерелами його фінансування можуть стати контрибути  іноземних робітників, які повернулися на батьківщину і штрафи, що накладаються на тих, хто наймає робітників нелегально.

Ельвіо ПАСКА,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Творчість заробітчан: Вітер з моря (Легенда)

Анастасія Шовкун стала третьою серед найкрасивіших та найрозумніших студенток Італії