in

Кримінальна відповідальність затримує нелегалів в Італії

alt   Новий імміграційний закон перешкоджає асистованому поверненню на батьківщину

Кримінальна відповідальність за нелегальне перебування в країні затримує в Італії нелегалів. Цей парадокс добре відомий міністру Роберто Мароні, бо ж саме Міністерство внутрішніх справ фінансує проекти, спрямовані на повернення нелегалів на батьківщину.

Пріоритетом політики Євроспілки є стимулювання добровільного повернення іноземців на батьківщину, перед тим, як взятися до силових дій. Враховуючи це, Європейський фонд по депортації та Міністерство внутрішніх справ спільно фінансують проекти “Partir” та “Nirva”, які допомагають асистованому поверненню на батьківщину, забезпечуючи нелегалам подорож, оплачуючи квиток та надаючи маленьку матеріальну допомогу для реінтеграції в країні походження та, в деяких випадках – початку власної справи. Адмініструванням проектів займається Міжнародна організація з міграції (МОМ), а ряд асоціацій працюють над поширенням інформації серед мігрантів.

Кримінальна відповідальність блокує проекти

Багатообіцяючий початок: формуються структури, поширюється реклама діяльності, починається асистенція перших випадків добровільного повернення. Проект поширюється на різні категорії особливо незахищених іммігрантів (наприклад політичні біженці, чи жертви торгівлі людьми). Одночасно починається надходження запитів від осіб, що не володіють дозволом на проживання.

На початку серпня увійшов у дію закон безпеки, що приніс із собою кримінальну відповідальність за нелегальну імміграцію. В цій ситуації виявляється що Міністерство внутрішніх справ фінансує проект, який іде всупереч закону.
“Введення нового правопорушення заблокувало нашу роботу. Про кожного іноземця, за справу якого беремося, слід повідомляти до Міністерства внутрішніх справ, а тепер ми ще й зобов’язані заявляти про нього до поліції. – Пояснює Флавіо ді Джакомо, із прес-центру МОМ – Отже закон безпеки не допомагає іноземцям повернутися на батьківщину – нелегали отримують депортацію. Тож асистенцією для повернення у країну походження можуть скористатися лише ті хто мають дозвіл на проживання. А серед легальних іммігрантів рідко знаходяться такі, що хочуть зробити це.

Очікуючи поправку

Міністерство внутрішніх справ уже кілька місяців шукає виходу із цієї ситуації. Та, як показує практика, рішення може прийти лише із Парламенту.

 

«Введення кримінальної відповідальності для нелегалів перешкоджає асистованому поверненню на батьківщину, бо тих, хто бажають скористатися цією можливістю слід арештовувати і депортувати.» – роз’яснює перфект Риму Маріо Морконе, голова Департаменту імміграції. – Про це відомо Мароні, міністру внутрішніх справ. Він підготував поправку до закону, яку незабаром буде представлено.

Та все ж по-сьогодні Мароні не знайшов можливості зробити це. Хтозна, коли у нього знайдеться час. Очікуючи виходу поправки, проект допомоги у поверненні на батьківщину призупинено: фінансування проекту, персонал, та нелегали, які хотіли б повернутися додому, вимушені залишатися в Італії.

Ельвіо ПАСКА,

переклад Маріанни Сорооневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Presidenziali in Ucraina, Janukovich e Timoshenko vanno al ballottaggio

В Україні відома ювелірна марка продавала контрабандне золото