in

Легалізуватися можна навіть із подвійною депортацією

Іноземці, засуджені за невиконання постанови про видворення із країни, не втрачають права на легалізацію Спір, що піднявся після останньої амністії домашніх працівників, нарешті знайшов рішення завдяки постанові Державної ради, вищої судової інстанції адміністративної юстиції. Закон, що у 2009 році дозволив легалізувати іноземців, які працювали у галузі домашнього господарства (наприклад домашньої прислуги, нянь та доглядальниць) не забороняла амністії через звичайну депортацію, проте не згадувала про тих, хто після отримання першої постанови про видворення із країни залишився на території Італії та був вдруге затриманий поліцією.

У цих випадках деякі квестури давали дозвіл на легалізацію, а інші – виносили постанову про нову депортацію. У березні 2010 року циркуляр начальника поліції Антоніо Манганеллі запровадив по всій Італії жорстку лінію, що позбавляла таких іноземців будь-якої надії на отримання дозволу на проживання.

Деякі суди та експерти з імміграції вважали неприйнятним таке тлумачення закону, аж поки ясність не було внесено рішенням Державної ради. 10 травня вона остаточно постановила, що засудження за невиконання висилки не стає на перешкоді легалізації. Цього злочину, як пояснив суддя, практично не існує, оскільки це суперечить Європейській директиві про депортацію, нещодавно затвердженій Європейським судом (див. стор. 4).

Це важливе рішення, дасть можливість отримання дозволу на перебування в Італії багатьом працівникам, які до цього часу несправедливо опинилися поза межами легалізації.

Ельвіо ПАСКА,
переклад М. Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Уряд хоче запровадити нові паспорти для українців

В Італії заарештували Леле Мора, фігуранта секс-скандалу навколо Берлусконі