in

На порядку денному – італійське громадянство для дітей-іммігрантів

Задіяти парламентську більшість у підготовку та затвердження закону, що дозволятиме пришвидшене отримання італійського громадянства дітьми іммігрантів. Такою є пропозиція конференції «Діти Італії, що вимушені просити дозволу», організованого Stranieri in Italia, Libertiamo та Nuovi Italiani від PD

Анулювати пропозиції вже подані до парламенту та, задіявши усі політичні сили, у найближчі місяці підготувати нову, яка б давала можливість пришвидшеного отримання італійського громадянства дітям, народженим у сім’ях іммігрантів. Така ініціатива народилася під час конференції «Діти Італії, що вимушені просити дозволу», яка проходила 20 грудня у Камері депутатів. Участь у заході, організованому видавництвом Іноземці в Італії, Лібертьямо, та Нові італійці, взяли представники Демократичної партії, Майбутнє та свобода та Об’єднання центру. Учасники конференції сподіваються на підтримку починання зі сторони партії Народ свободи, адже лише за умови участі парламентської більшості ці добрі наміри зможуть втілитися в життя.

“Зараз назрів момент об’єднати зусилля. Вважаю, що жодна із поданих у парламент пропозицій не може стати базою для реформи громадянства. – Вважає Лівія Турко, президент Форуму імміграції від Демократичної партії. – Для досягнення результату ми повинні працювати разом, залучивши Демократичну партію. Не бачу іншого виходу, як сісти за круглий стіл та працювати спільно».

Нагадуємо. В Італії живуть понад півмільйона дітей, які народилися у сім’ях іммігрантів. Вони вчаться разом з італійськими ровесниками, спілкуються часто місцевим діалектом, почуваються також італійцями, але офіційно такими не вважаються. Відповідно до законодавства, при народженні ці діти отримують громадянство батьків, а громадянами Італії можуть стати при досягненні повноліття. Нещодавно такий стан речей розкритикував президент Італії Джорджо Наполітано, закликавши парламентарів змінити чинний закон про громадянство. «Відмовляти у наданні італійського громадянства дітям, які народилися в Італії у сім’ях іммігрантів, – це справжнє божевілля та безглуздя», – заявив президент країни.

Фабіо Граната (представник Fli) підтвердив підтримку з боку Pdl, зацікавленої у підтримці реформи громадянства. «Ми повинні разом вирішити шлях по якому йтиме країна. Джанфранко Фіні, президент Камери депутатів уже висловив свою зацікавленість цим питанням».
Автоматичне надання громадянства країни народження дитини поширене у США, Канаді, Аргентині, і за обмежених умов у Франції, Німеччині та інших європейських державах.

В Італії на сьогодні превалює принцип «батьківської крові». Якщо дитина народилася від батьків-українців, то вона отримує українське громадянство і до 18 років вважається в країні іноземцем. При досягненні повноліття протягом року вона має право на отримання італійського громадянства і відмову від попереднього. Однак набуття громадянства Італії не є автоматичним, бо слід документально підтвердити постійне проживання в країні упродовж 18 років і легальне перебування батьків.

Згідно Бенедетто делла Ведова, голови групи Fli у Монтечіторіо «Нові італійці» та діти, народжені у їх сім’ях, є майбутнім країни, тому питання громадянства слід вирішити якнайшвидше. «Італія, для виходу із кризи, має потребу в новій енергії.» – Вважає він.

Ельвіо Паска,
та Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Лампедуза – джерело расизму в Італії

Городники-любителі вирощували маріхуану