in

Німецькі експерти досліджуватимуть, чому українці їдуть закордон

Німецькі експерти вивчають проблеми української трудової міграції. В п’ятницю у Львові представники неурядових організацій, дипломатичних установ та церкви спільно обговорять наслідки та перспективи міграційних процесів.

На прикладі Львівщини та Івано-Франківщини два десятки експертів впродовж десяти днів вивчатимуть стан української трудової міграції. В українські села та маленькі містечка приїхали 13 німецьких дослідників, які три дні прожили у родинах мігрантів, аби наочно вивчити причини виїзду членів сімей за кордон, та досвід їхнього повернення після років заробітчанства. Ініціатором дослідження виступив німецький Фонд «Реновабіс» у співпраці з «Карітас» України та комісією у справах міграції УГКЦ.

Саме дослідження поділено на три етапи. Перший етап присвячено доповідям на тему сучасного стану міграційних процесів в Україні: економічні, соціальні та психологічні виклики міграції. В одній із таких доповідей, доцент Львівської комерційної Академії Ірина Лапшина відзначила, що мігранти часто привозять не лише зароблений капітал, але й великий досвід, що за інтенсивної підтримки влади, могло б зумовити розвиток середнього бізнесу в Україні.

Не лише капітал, але й досвід

Наступним етапом є безпосередня інтеграція німецьких експертів у сім’ю українського заробітчанина. Підсумком буде дискусія експертів та дипломатів у п’ятницю на предмет, чи є куди повертатися українським мігрантам, якою є соціальна альтернатива, і як розвивається покоління дітей, залишених вдома батьками. Експерти також планують ознайомитись з роботою громадських та церковних організацій в західних областях, які надають підтримку сім’ям заробітчан. Згідно з останніми дослідженнями Інституту народознавства НАН України рівень трудової міграції українців сягає 5 мільйонів осіб. З них два мільйони – це внутрішня міграція. Найбільше українців в Італії та Іспанії. Останнім часом зменшилась міграція до Португалії, Німеччини, Греції та Франції. Причому, практично 65-70 відсотків заробітчан перебувають у країнах Європи нелегально. Серед українських мігрантів найнижчий рівень злочинності, за даними Інституту.

 

 

Джерело : Німецька Хвиля

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В італійській адміністрації процвітає корупція.

Дозволи на проживання. До давніх додалися нові проблеми