in

Перепис в Італії – є нескромні запитання і технічні проблеми

В Італії проводиться загальний перепис населення. Італійці нарікають на проблеми з онлайн-режимом перепису, а також обурюються через «нескоромні» запитання.

Організатори перепису уперше надали італійцям можливість заповнити анкету в режимі online. Щоправда, і з цим відразу ж виникли труднощі: у перший день роботи відповідного сервера до нього під’єдналися півмільйона користувачів і це заблокувало роботу системи. Як кепкує журналіст «Курр’єре делла Сера» Енріко Марро: «Заповнити анкету online? Якби ж то. Ви швидше впораєтесь із папером та ручкою». Він двічі намагався виконати свій громадській обов’язок онлайн, але  двічі сайт у нього «зависав». Отже, зрештою він відніс на пошту заповнений чорною ручкою формуляр.

Запитують все

Цього разу анкета також є дуже детальною. Статистики хочуть знати не тільки склад сім’ї, вік та освіту, але й такі нескромні на думку багатьох речі, як кількість ванних кімнат в оселі, наявність телевізора чи комп’ютера або ж тип кухонної плити. «Навіщо це їм?» – підозріло запитують італійці. І хоча організатори перепису запевняють, що всі дані захищені і будуть використовуватися тільки  у статистичних цілях, багато хто все одно сумнівається. Особливу недовіру поставлені в анкеті питання викликають в іноземців, оскільки вони теж підлягають перепису. «От чому я маю розповідати їм усі мої секрети? – обурюється українка літнього віку Віра, – А де ж їхнє знамените «прайвасі»? От прикинуся старою малограмотною іноземкою і взагалі не буду нічого заповнювати, що вони мені зроблять?».

Однак – «зроблять». Для тих, хто навмисно не заповнив формуляр або ж свідомо видав неправильну інформацію, передбачені штрафи від 206 до 2 тис. євро. Перепис, нагадують державні інституції, є обов’язковим. А його дані допоможуть «краще розпланувати майбутнє країни».

Перший перепис Італія провела якраз у 1861. Тоді в країні жили тільки 26 млн. осіб, серед яких багато дітей (13% італійців були 5-річними або ще молодшими) та мало літніх людей (тільки 1% резидентів досяг 75-ти років). Дані попереднього перепису – 2001 року – демонструють зовсім іншу країну. На той час в Італії мешкало вже 57 млн., серед яких було дуже мало дітей (4,6%) та більше старих (8,4%). За останні 10 років Італія ще більше змінилася: її населення збільшилося принаймні на три мільйони, постарішало та стало ще більш поліетнічним.

Автор: Мар’яна Яворська
Редактор: Наталя Неділько

Радіо Свобода

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Заворушення, які сталися на вулицях італійської столиці під час масової акції протесту проти економічної політики влади в Італії (ФОТО)

Скорочено термін подачі апеляції дорожніх штрафів