in

Полуниця чекає на сезонних працівників

Готується приїзд іноземців готових взятися до сезонної роботи

Полуниці у Вероні, помідори у Пульї, яблука в Трентіно, виноград у П’ємонте: в Італії нема регіону, який щороку не очікує робочих рук тисяч іноземців, які збирають дари ланів та садів. Уряд уже взявся за підготовку можливості їх приїзду. Та від швидкості бюрократичної машини залежатиме доля багатьох сільських господарств.

Міністерство внутрішніх справ Італії готує декрет флуссі для сезонних працівників. Минулого року уряд дав дозвіл на приїзд 80 тисяч осіб: «Цьогоріч квота може бути дещо нижчою. Проте, як показує практика, вона із лишком покриває попит та пропозицію ринку праці». – пояснюють у Вімінале.

Якою ж буде система приїзду? «Тією ж, що і завжди. Організації повинні подати заяви он-лайн самостійно, або скориставшись послугами асоціацій своєї категорії».

Роберто Магріні, відповідальний Колдіретті (організації що представляє інтереси фізичних осіб та організацій, які працюють у сфері сільського господарства) у питаннях праці, вважає: «Якщо буде підтверджено 80-тисячну квоту, попит у робочих руках буде повністю задоволено. Важливо – додає Магріні – щоб декрет флуссі було видано без затримок, давши можливість іноземцям приїхати до початку сезону збору полуниць, що починається ранньою весною».

Запити, подані організаціями які мають потребу у сезонних працівниках, будуть розглянуті тими ж установами, які зараз зайняті опрацюванням справ по легалізації. Тому існує ризик, затягуванням з відповідями. Кольдіретті має надію, що питанню сезонної роботи буде надано перевагу над іншими, бо  ритм природи, та сільського господарства не чекають бюрократичних зволікань.

Крім того могли б бути розблоковані багаторічні дозволи на приїзд, які дозволять працювати в Італії тим, хто уже робив це протягом минулих років. «Закон передбачає таку можливість, проте до сьогодні, через проблеми які визначалися як «технічні», його жодного разу не було застосовано. – Заявляє Магріні.

Роберто Капоні, відповідальний профспілки Confagricoltura, занепокоєний: «Ми не хотіли б щоб на програмування уряду вплинув випадок у Розарно (де минулого січня відбулися сутички між італійцями та іноземцями, задіяними у сільськогосподарських роботах). До цього часу було авторизовано достатню кількість квот, проте зміни їх розміру можуть створити проблеми».

Confagricoltura також просить уряд про пришвидшення темпів. «Навіть там де державні установи працюють у швидкому ритмі, між подачею запиту про найом іноземного сезонного працівника та його приїзд у країну витрачається щонайменше два місяці. Декрет флуссі іще не вийшов, а потреба у працівниках стає уже нагальною».

Ельвіо ПАСКА, переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ми – меншовартісні?

Люблю Україну за її чарівну красу