in

Починається полювання на нелегалів

Розпочалося втілення урядового декрету. Власники житла протестують: «Усі боятимуться винаймати житло іммігрантам»

Ідентифікація мешканців-нелегалів, порушення справи проти власника житла, конфіскація власності. Такою є приблизна схема, якою керуються поліцейські в усій країні з часу набуття чинності нових правил, метою яких є «викурення» нелегалів з їхніх тимчасових помешкань.

Зокрема, згідно з урядовим декретом, ті, хто здає житло в оренду іноземцю, який «нелегально перебуває на території країни», повинен бути покараний, – аж до трьох років позбавлення волі. Житло конфіскують, а якщо власника засудять, то його нерухомість стане власністю держави. Органи правопорядку почали втілювати цей закон у життя. 31 травня, наприклад, конфісковано квартиру в Лідо Адріано поблизу Равенни, а 10 червня – шість будинків у Тор белла монака, на периферії столиці. 19 червня така ж доля спіткала власників двох квартир у Тор Вайаніка неподалік Рима. В Зінгонія, провінція Бергамо, карабінери провели дві акції – 6 та 20 червня, – конфіскувавши три квартири.

Нелегальних іммігрантів, схоплених у цих оселях, депортували або заарештували (якщо за ними водилося давнє видворення з країни). В усіх випадках іноземці платили по кілька сотень євро за неадекватне місце проживання: перенаселені кімнати, що давно потребують ремонту. Проти власників осель порушено кримінальні справи, зараз вони очікують засідання суду, який може позбавити їх власності. Тим часом асоціації власників нерухомості протестують. «Такі заходи є надмірними. Є ризик покарання для тих, хто помиляється через незнання», – заявляє Луїджі Фердінандо Джанніні, президент Aspi. «Не враховано, що не всі є поінформованими. До того ж власникам важко з’ясувати, чи іноземці мають усі потрібні документи, чи ні, – наголошує Джанніні. – Хто пояснюватиме нововведення, наприклад, якійсь старенькій людині? В цих випадках помилка коштує надто дорого». Уряд спробував хутко виправити цю неув’язку, вносячи зміни для «порятунку стареньких». Нова пропозиція (яку ще повинен затвердити Парламент) звужує коло власників, які «несправедливо використовують» своїх квартировинаймачів. Пропонують карати лише тих власників, які хочуть отримати з нелегалів зиск, надмірно піднімаючи вартість оренди житла. Для Кофеділіції (асоціації власників нерухомості), така зміна не забезпечує гарантій. «Є конкретний ризик, що можуть потерпіти легальні іммігранти та домашні працівники, – заявив президент Кофеділіції Коррадо Сфорца Фольярі. – Хто із власників житла наважиться підписати контракт про оренду житла з іноземцями, дозвіл на проживання в яких буде чинним на період, коротший за той, на який укладають стандартні угоди?».

Eльвіо ПАСКА, переклад Маріанни Сороневич

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Соціальна допомога? Лише для тих, хто постійно живе в Італії

Гнучке встановлення декретної відпустки