in

Рада ухвалила законопроект про подолання соціального сирітства

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект народного депутата України (фракція БЮТ) Олександра Фельдмана № 2578 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо подолання соціального сирітства в сім’ях громадян, які працюють за кордоном)», повідомила прес-служба депутата.

Відповідно до законопроекту, передбачено запровадження інституту тимчасової опіки і піклування про дітей, батьки яких виїхали на заробітки за кордон. Також відповідно до законопроекту розширюються права опікунів і піклувальників, які стають законними представниками інтересів дитини, несуть відповідальність за її життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток.

За словами Фельдмана, наразі в Україні склалася критична ситуація з «соціальним сирітством», тобто з проблемою дітей, які через соціально-економічні причини не мають належної опіки, турботи і виховання. Значну частку соціальних сиріт складають діти батьків, які змушені шукати собі заробіток за кордоном.

Проблема соціального сирітства в Україні посилюється ще й тим, що особи, які наглядають за дітьми трудових мігрантів, а це традиційно родичі, знайомі батьків і навіть сусіди – зазвичай не можуть захистити права дітей, якщо вони потрапляють в біду або стикаються з труднощами. Без інституту тимчасової опіки і піклування дитина в Україні позбавлена можливості реалізувати свої права – вважає Фельдман.

За даними «Міжнародної організації міграції», за кордоном працюють близько 3 млн. українців. Внаслідок цього без батьківської опіки і повноцінної турботи і виховання залишилися від 3 до 5 млн. дітей. За даними МВС, кожен десятий неповнолітній правопорушник в Україні має батьків, які виїхали на заробітки за кордон.

 

http://ua.proua.com

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Сучасна українська еміграція до Італії та зародження нової української діаспори

Допоможіть знайти Наталію Негрій