in

Українські заробітчанки опинилися у лещатах італійської податкової поліції

Італія штрафує українських заробітчан за несплату податків.

Українські заробітчани в Італії відчули на собі наслідки боротьби італійського уряду з кризою. За останні тижні податкова поліція оштрафувала багатьох трудових мігрантів з України на суму від 2,5 до 6 тис. євро.

“У регіоні Лігурія офіційно зайняті у секторі домашнього господарства близько п’яти тисяч українок. Лише у Генуї їх є близько 1500. За останні тижні багатьом із них надійшли лист від податкової поліції із повідомленням про накладання санкцій за несплату податку на прибутки фізичних осіб (Irpef) та інших регіональних і міських зборів, що складають від 2,5 до 6 тисяч євро”.

Причиною такої ситуації стало незнання італійського податкового законодавства. “Ми віримо, що ці жінки порушили закон через незнання. Їм було не відомо, що внески у Національну службу соціального забезпечення (Inps) не заміняють Irpef та інших податків із прибутків фізичних осіб, – прокоментували службовці податкової поліції у Генуї. – Крім того, деякі із них, оплативши Irpef вчасно, мали б право на знижки за утримання сім’ї на батьківщині. На жаль, анулювання чи відтермінування штрафів не в наших силах. Рішення у справі може знайти лише політика”.

Реагуючи на таку ситуацію, з ініціативи почесного консула України в Італії Камілло Бассі та отця Віталія, душпастира Української греко-католицької церкви, відбулася зустріч із представниками генуезької податкової поліції. За роз’ясненнями податкових нормативів прийшло близько 50-ти заробітчан.

“Ми намагаємося привернути увагу до цієї проблеми та лобіювати пошук альтернативного рішення, – розповів Камілло Бассі. – Ця проблема стосується багатьох доглядальниць та домашніх працівниць, які працюють у будь-якій частині Італії. Ми не вимагаємо анулювання штрафів, але просимо дати можливість виплатити їх у розстрочку”.

Деякі з українок, зіткнувшись з перспективою втратити заощадження зароблені тяжкою працею, вже вирішили повернутися на батьківщину.

Маріанна Сороневич

Читайте також:

Декларація про прибутки доглядальниць та домашніх працівниць

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Угоду про асоціацію з ЄС можуть підписати вже у 2013 році

Вірш А. Головка