in

Україні потрібна потужна Державна міграційна служба як самостійний цивільний орган зі спеціальним статусом – Ніна Карпачова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова направила Президентові України Віктору Януковичу подання “Про прийняття Основних засад державної міграційної політики та створення цивільної Державної міграційної служби України”, повідомила УКРІНФОРМу прес-служба омбудсмана.

Результати системного моніторингу щодо стану дотримання прав українських трудових мігрантів, а також іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України, свідчать: наша країна потребує нових дійових механізмів реагування на гострі виклики сучасного світу, наголошується в поданні Уповноваженого.

На переконання омбудсмана, слід ужити невідкладних заходів для забезпечення гарантованого Конституцією України захисту прав мільйонів українських трудових мігрантів за кордоном, що особливо важливо в умовах фінансово-економічної кризи. Потребують певного захисту й трудові мігранти – іноземці, а також шукачі притулку, котрі прямують транзитом через Україну до держав-членів Євросоюзу. Багато хто з них залишається на території нашої держави, яка, згідно з Конституцією та чинним законодавством, мусить опікуватися забезпеченням їхніх прав. Все це вимагає здійснення комплексної та добре скоординованої державної політики у сфері міграції. Ось тому Ніна Карпачова послідовно обстоює позицію щодо необхідності прийняття закону України про основні засади державної міграційної політики, а також створення потужної державної міграційної служби як самостійного органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, цивільного за своєю суттю.

Уповноважений ВР з прав людини привертає увагу Глави держави до того, що упродовж 2008-2009 років уряд, порушуючи вимоги Конституції України, ухвалив низку постанов, відповідно до яких діяльність Державної міграційної служби – центрального органу виконавчої влади – спрямовувалася і координувалася через… міністра внутрішніх справ. У такій якості, вважає омбудсман, служба нездатна ефективно виконувати комплекс завдань щодо координації діяльності органів влади з реалізації державної міграційної політики, зокрема – здійснювати оперативне й перспективне планування з урахуванням стану і прогнозів розвитку міграційної ситуації у світі; проводити експертизи проектів нормативно-правових актів і міжнародних угод; ефективно захищати 5-7 мільйонів українських трудових мігрантів, які працюють за кордоном; гарантувати виконання нашою державою міжнародних зобов’язань стосовно забезпечення прав біженців та шукачів притулку тощо.

Тому в своєму поданні до Президента Уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова наполягає на розробці та внесенні на розгляд парламенту законопроекту про основні засади державної міграційної політики, а також на утворенні Державної міграційної служби України як самостійного цивільного органу виконавчої влади зі спеціальним статусом. Саме на цивільному статусі зазначеної служби наголошують і міжнародні організації, зокрема Європейський Союз та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Як повідомив Уповноваженому ВР з прав людини Ніні Карпачовій глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, Кабінету Міністрів України надіслано доручення щодо опрацювання пропозицій, викладених у поданні омбудсмана Главі держави.

 

http://www.ukrinform.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Рада відмовилася врегулювати діяльність фірм-посередниць при виїзді за кордон

Тріумфальний хід «Рушника Національної Єдності» по Італії