in

Уряд готує шлях для наступного декрету флуссі

Незначні зміни в Єдиному тексті по імміграції сприятимуть спрощенню законодавчої основи для встановлення квот іноземних працівників для несезонної роботи

Наразі уряд не має на меті обговорювати можливість виходу нового декрету флуссі для несезонних робітників. Адже лише недавно було проведено легалізацію, тому дозвіл на приїзд в країну нових іноземців могла би бути розглянута політичними опонентами як протиріччям жорсткій урядовій політиці щодо імміграції.

Для відкриття цього питання слід, щонайменше, зачекати кілька місяців, зокрема завершення регіональних виборів. А тим часом було підготовлено зміни до Єдиного тексту по імміграції, що дозволяють збільшити кількість іноземних працівників із країн, що не входять до ЄС, які зможуть приїхати в Італію для несезонної роботи.

Розглянемо це питання детальніше. Згідно  основного італійського імміграційного закону (Єдиного тексту по імміграції) уряд повинен що три роки видавати програму імміграційної політики. У ній, серед іншого, визначаються загальні критерії потоків іноземної робочої сили. На основі цього документа планується декрет флуссі на наступний рік.

Проблема у тому, що останній трирічний план, опублікований в Офіційній газеті, стосується 2004-2006 років. Ця ситуація впливала, зокрема, на щорічне програмування декретів флуссі. Адже у випадку невиходу програмування, задіюється додатковий механізм, за якого прем’єр-міністр авторизує видачу декрету флуссі у рамках квот попереднього року.
Отже в останні роки спостерігаємо наступне: 170 тисяч робочих місць у 2007 році, 150 тисяч у 2008. А у 2009? – Декрет флуссі видано не було.

У 2009 році квоти могли бути лімітовані попереднім роком, а у 1010 – встановлені за новим програмуванням. Для того, щоб вийти із ситуації, уряд запропонував внести зміни у законодавство (їх затвердження планується у кінці лютого) Зараз у тексті єдиного імміграційного закону планується змінити фразу «квоти, встановлені у попередній рік» на «квоти, встановлені в останньому декреті».

За новою редакцією закону уряд зможе авторизувати у 2010 році до 150 тисяч нових робочих місць, як це було у 2008 році – останньому році, коли було дозволено приїзд іноземних працівників.

Зміни до закону ще не є підтвердженням виходу нового декрету флуссі, проте є ознакою того, що Роберто Мароні, міністр внутрішніх справ Італії (на фото), та його адміністрація серйозно задумуються над цією можливістю.


Ельвіо ПАСКА,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Легалізація: норми відповідності житла в Італії

Заробітчани переслали в Україну рекордну суму