in

У Парламенті дебатують про громадянство

Його пропонують надавати, крім іншого, після п’яти або ж десяти років легального проживання в Італії
У вересні розпочалися парламентські дебати про зміни норм із надання італійського громадянства. Серед найдискусійніших пропозицій є зроблені Фабіо Граната із партії Popolo delle Libertà та Андре Саруббі з Partito democratico, проте не підтримані президентом Камери депутатів Джанфранко Фіні та більшістю – депутатами партії Північна Ліга.
Текст пропозицій передбачає можливість негайно стати італійцем для всіх, хто народився в країні від батьків-іноземців. Цей проект зменшує із десяти до п’яти років резиденцію для можливості подачі запиту, якщо іноземець має відповідні реквізити, економічну стабільність і склав тест на знання італійської мови та культури.
“Ми дотримуємося тієї ж думки, що й Президент республіки Джорджо Наполітано та Джанфранко Фіні, яка стосується вимоги реальної інтеграції іммігрантів, а також того, що це питання повинно бути вирішене Парламентом.  Закон буде парламентським, а не урядовим, тому його затвердять за умови набрання достатньої кількості голосів”, – розповідає Фабіо Граната. Згідно із його словами, “можливість стати італійцем “за вибором” та у порівняно короткий строк, оминувши бюрократичні перешкоди, є заохоченням до кращої  інтеграції в суспільство”.
Партія Північна ліга не погоджується із цією думкою. “Громадянство не можна надавати на однакових правах останньому із прибульців та тим, хто тут народився. Іноземець повинен подолати довгий шлях інтеграції”, – вважає голова групи Ліги у Монтечіторіо Роберто Кота. Такої ж думки голова парламентської групи партії Pdl у Сенаті Мауріціо Гаспаррі: “Думаю, що для здобуття громадянства слід затвердити десятирічний термін”.
А що ж Роберто Мароні? “Норми уже готові, на мою особисту думку, немає потреби щось змінювати”, – заявив Міністр внутрішніх справ Італії, додавши, однак, що прийме будь-яке парламентське рішення.
У той час, як обговорюватиметься це питання, тих, хто хоче стати італійцем, стосуються правила, передбачені “Пакетом безпеки”: подача запиту коштує 200 євро, одружені ж із італійцями, можуть зробити це, зачекавши два роки після реєстрації шлюбу, замість шести місяців, як це було досі.

Ельвіо ПАСКА,
переклад Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Дату зняття відбитків пальців та фото дізнаватимуться негайно

Інформація про доходи, отримані на території України її громадянами, що перебувають за кордоном