in

Школа нелегала. Де і за скільки купити візу до ЄС та США

Де розводяться візові жучки

Українські туроператори стверджують, що до набуття чинності законом про туризм в 2004 році приблизно кожна третя турфірма отримувала ліцензію на туристичну діяльність зовсім не для того, щоб заробляти на виїзному туризмі. Основний прибуток приносила їм нелегальна торгівля візами. Сьогодні таких фірм поменшало, однак їхнього дефіциту однаково не спостерігається.

З настанням відпускного сезону візові посередники помітно оживилися. Не в останню чергу тому, що іноземні посольства в Україні постійно ускладнюють процедуру одержання віз і роблять її, на думку багатьох українців, усе більше й більше принизливою.

Сьогодні у відповідь на запит «шенгенська віза» Google видає більше двох десятків посилань тільки по Києву. Якщо розцінки на сайті не зазначені й вам на словах пообіцяють за кілька сотень євро в найкоротший термін оформити візу — це і є ті самі тіньовики візового ринку.

До Італії через Польщу

З одним з таких агентств зв’язався кореспондент Weekly.ua. З’ясувалося, що візовий напрямок веде окремий менеджер з власними координатами, що відрізняються від телефону й адреси фірми. Знайти її офіс на вулиці Льва Толстого виявилося непросто — вивісок ні на будинку, ні всередині не було, єдиним орієнтиром слугував сусідній кабінет нотаріуса, який явно не підозрював про свою дороговказну роль.

Менеджер Олена уважно вислухала нашу легенду: не пізніш ніж через два тижні нам була потрібна італійська віза. Потім повідомила, що італійська віза коштуватиме дорого, не менше 1500 євро, і відразу розповіла, як можна отримати те ж саме, але набагато дешевше. «Викидати такі гроші тільки на візу шкода. Потрапити до Італії можна за польською або чеською візою через територію цих країн. В’їдете туди й пересядете на автобус або літак до Італії. Віза на два-три тижні обійдеться вам усього 250 євро», — пояснила менеджер і додала, що східноєвропейський варіант шенгенської візи буде готовий усього за п’ять робочих днів.

Обговорювати мету поїздки, яка буде зазначена в запиті на візу, Олена відмовилася. «Те, що ми подаємо до посольства, — наші проблеми, а вас повинен цікавити кінцевий результат. Його ми гарантуємо. За чотири роки в нас не було жодної відмови», — сказала вона.

Дефлорація паспорта по-консульськи

Як видно, у менеджера Олени був відпрацьований механізм одержання віз у згаданих нею посольствах, і, швидше за все, наші документи потрапили б у консульські служби одного з них. Але є агентства, які взагалі не переймаються контактами з посольствами. Звернувшись до такої фірми, ви, по суті, здаєте свої документи на зберігання у її письмовому столі й ніякої візи не отримаєте. Заробляють шахраї на тім, що залишають собі якусь частину авансу як компенсацію «за виконану роботу».

Як стверджують учасники ринку, відверто шахрайських фірм, які й не думають подавати документи в посольства, одиниці. Вони — релікти дев’яностих, коли мало хто в Україні знав, як працюють візові служби посольств.

«Зараз багато ваших громадян знають, що якщо паспорт повертається з посольства чистим, виходить, його туди не носили. У нас відразу, як тільки отримують ваш паспорт, ставлять у ньому печатку. Якщо в’їзд схвалюють, на місце цієї печатки приклеюється віза. Якщо ні — у печатці роблять позначку», — пояснив співробітник консульської служби одного із східноєвропейських посольств.

Фірма не гарантує

Більш живучим виявився інший різновид візового шахрайства. Фірма приймає документи, зобов’язуючись у разі відмови повернути гроші. Документи подають до посольства на загальних підставах: дали візу — заробили, не дали — подаруйте, ми зробили все можливе.

Weekly.ua зателефонував в одну з таких контор з проханням допомогти оформити американську візу. Менеджер сказав, що це коштуватиме $320, але гарантій вони не дають.

«Ви незаміжня дівчина, у вас «поганий» паспорт, у ньому тільки болгарська віза, та ще й летите до США з приватною метою. Шанси п’ятдесят на п’ятдесят. От якби це була бізнес-поїздка, ми б дали 90% гарантії», — сказав він.

На резонне питання, за що ж вони беруть $320, менеджер відповів, що в них є домовленість у посольстві й без їхньої участі співбесіди з візовим офіцером нам не пройти. Словом, за більше як три сотні «зелених» фірма продає «знайомство» з посольським клерком, якого насправді, можливо, і немає.

Слабка броня

Утім, ще невідомо, що гірше — нарватися на шахраїв, які взагалі нічого не робитимуть, або на тих, хто віднесе в посольство відверто фальшиві документи з вашими даними.

У посольстві Великобританії, наприклад, при виявленні підробленого документа заявки цієї людини на візу автоматично відхилятимуть протягом десяти років. На сайті бельгійського посольства є попередження про те, що повідомлення про фальсифікації негайно передається в інші посольства країн Шенгенської зони. А посол Норвегії в Україні Олав Берстад особисто проінформував Weekly.ua, що більшість відмов у норвезькій візі пов’язані саме з такими випадками. «Нам подають неправдиві документи. Звісно, ми це виявляємо», — сказав він.

Благо, зробити це не так вже й складно. Як розповів нам співробітник посольства однієї зі східноєвропейських країн, періодично йому доводиться мати справу з відвертими фальшивками. «Броня авіаквитків зі слідами поправок, підтвердження про бронювання номера з готелю в такому районі, де не зупиниться жодна пристойна людина, ксерокопія страховки, на якій затерте ім’я попереднього власника, іноді навіть без зазначення дати й так далі — от найпоширеніші прийоми», — пояснив дипломат.

Просочитися в юрбі

На тлі настільки грубих фальсифікацій явно виграє наступний варіант більш-менш чесного отримання візи.

«Ми оформимо документи, начебто ви купуєте в нас тур, і подамо ваш пакет документів у посольство разом з документами тих наших клієнтів, які дійсно їдуть у турпоїздку. Зараз гарячий сезон, і якщо в заброньований готель ви не приїдете, ніхто цього не помітить», — розповів нам посередник.

Він додав, що працює на туроператора, який користується заслуженим авторитетом і популярністю у всіх посольствах у Києві, і легко може приєднати до чергової туристичної групи зайву людину.

У потоці документів консульський офіцер навряд чи зверне на це увагу й не перевірятиме ще раз весь комплект з кількох десятків пакетів документів. А якщо й перевірить, це не загрожує туроператорові втратою ліцензії. Туроператор, звісно, зобов’язаний доводити до відома посольства інформацію про клієнтів, які скасували поїздку за кордон. Але через величезну кількість бажаючих відпочити в настільки прекрасних країнах, як Італія, Іспанія, Греція, Франція… (назва країни залежить від того, чиє посольство проявить пильність), навряд чи їх посольство вважатиме серйозним злочином те, що турагент забув про одного чи двох клієнтів, що відмовилися від туру «в останній момент».

Корупція по-європейськи

І нарешті, є посередники, які просто дають хабара співробітникові візового відділу в посольстві в обмін на необхідні візи.

«Підприємці», що працюють у цьому вузькому секторі тіньового ринку, гарантують оформлення не лише туристичних, але й робочих віз, мультивіз. Залежно від часу дії візи і її виду варіюється і вартість послуг посередників. У середньому вони беруть на 1000 євро більше, ніж їхні колеги. Саме такий, імовірно, в Україні середній розмір хабара консульському клеркові.

Це не безпідставний наклеп на країни ЄС. За інформацією джерела в керівництві вітчизняного турбізнесу, напередодні нинішнього літнього сезону через підозру в корупції були звільнені всі співробітники візового відділу іспанського посольства. У посольстві Іспанії Weekly.ua підтвердили, що цього року дійсно звільнили п’ять співробітників візового відділу, а начальника відділу відкликали до Мадрида.

За даними Weekly.ua, трохи раніше, ніж в іспанському посольстві, але не так скандально була антикорупційна чистка в посольстві іншої європейської країни, члена «великої вісімки», між іншим.

Візові збори не пахнуть

«Візовий супровід — це незаконна діяльність, згадки про неї немає в ліцензіях турагентств. Було б дуже правильно, якби державні органи відстежували подібну рекламу й карали суб’єктів туристичної діяльності, які цим займаються», — вважає голова Асоціації туроператорів України Анатолій Голубаха.

Але на ринок посередників його думка ніяк не впливає — посольства працюють з усіма, хто має ліцензію на туристичну діяльність і пройшов акредитацію.

У Держкомітеті туризму Міністерства культури й туризму — відомстві, що зобов’язане першим припиняти шахрайство з візами, — кажуть, що в них немає для цього юридичних підстав. «Вони (візові посередники. — Weekly.ua) порушують законодавство тільки в тому випадку, якщо не платять податки або беруть гроші за послуги й не видають касових чеків. А чеки вони видають», — пояснили Weekly.ua у Держкомтуризмі.

За даними того ж Держкомтуризму, торік до країн ЄС виїхали приблизно 4 млн. українців. Якщо кожний двадцятий з них для одержання візи вдавався до послуг посередників і платив за це хоча б $100 (насправді таких тарифів на цьому ринку немає, платять набагато більше), виходить, що тут крутяться десятки мільйонів доларів.

І не дивно, що навіть диппредставництва таких шанованих країн, як Великобританія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Іспанія й Італія, не гребують припасти до цього невичерпного джерела грошових знаків. При цих посольствах з’явилися так звані центри опрацювання документації, куди й пересічні українці, і турфірми здають документи на візи і платять додатково 180 грн. за обробку документів і 40 грн. за запис на співбесіду.

Звісно, «косять» гроші дипломати без докорів сумління! І антимонопольне законодавство попутно порушують нав’язаною послугою. Але хто й куди на них буде скаржитися? Наші візові шахраї в ООН?

КОМЕНТАР
Дар’я Гаврилиця
партнер юридичного центру «Пріоритет»

Якщо вам кажуть, що подача підроблених документів у посольство нічим не загрожує, то ця людина або вас обманює, або не знає законів. За статтею 358 Кримінального кодексу України покарання за підробку документів — штраф у розмірі 70 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (1190 грн.), арешт на шість місяців або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. За використання підроблених документів — штраф у розмірі 850 грн., арешт на шість місяців або ув’язнення до двох років. Якщо посередник використовував підроблені документи без відома клієнта, то кримінальна відповідальність лягає на нього. Але якщо в суді буде доведено, що клієнт про це знав, то разом з посередником буде засуджений і клієнт.

За матеріалами: «Weekly.ua»

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ваше пермессо готове? Довідайтесь про це он-лайн

Генеральне консульство України в Мілані змінює адресу