in

Що треба знати про закордонні паспорти перед літніми подорожами

   Продовжені закордонні паспорти не дійсні для подорожей по Шенгенській зоні

Перед відпусткою, за межами Італії, перевірте свій закордонний паспорт. Для перетину кордону з країн Шенгенської зони дійсними вважаються лише видані протягом попередніх 10 років. Натомість по «продовженому» паспорту в’їхати до будь-якої країни Євросоюзу – неможливо.

Такі зміни до Шенгенського кодексу про кордони почали діяти з 19 липня минулого року. Вони доповнюють статтю 5 Кодексу новою вимогою: при в’їзді до країн ЄС громадян третіх держав “проїзний документ повинен бути виданий не раніше, ніж протягом останніх 10 років”.

Для оформлення нового паспорта, МЗС України радить подавати відповідні клопотання за місцем постійного проживання.

Як і де виготовити новий закордонний проїзний документ

В Італії
Особи, які постійно чи тимчасово проживають за кордоном, можуть отримати паспорт у консульській установі. Дітям до 16 років у разі потреби у їх самостійному виїзді за кордон можна оформити проїзний документ на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або їх законних представників.

Для оформлення закордонного паспорта до консульської установи подається:
1)    Заява-анкета встановленого зразка.
2)    Документи, що посвідчують особу та підтверджують українське громадянство.
3)    Документ (відмітка у паспорті), що підтверджує постійне проживання за кордоном або право на тимчасове проживання на території держави не менше шести місяців.
4)    Свідоцтво про народження (у разі видачі першого закордонного паспорта).  Документи про реєстрацію акту цивільного стану, видані компетентними органами іноземних держав подаються легалізованими разом із перекладом українською мовою.
5)    Копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.
6)    Дві кольорові фотографії (3,5х4,5 см та 10х15см).
7)    Квитанція про сплату консульського збору або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.
Детальнішу інформацію шукайте на сайті посольства України в Італії

В Україні

В Україні паспорт видається не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня оформлення заяви-анкети, а якщо заява-анкета оформлена на термінове отримання паспорта, він видається не пізніше ніж через 10 робочих днів.

У разі постійного виїзду за кордон або оформлення паспорта в закордонній дипломатичній установі – на строк до 3-х місяців; на строк до 3-х днів – у зв’язку з необхідністю термінового виїзду. Під час видачі закордонного паспорта проводиться перевірка персональних даних особи, на ім’я якого оформлений документ, шляхом зчитування інформації з безконтактного електронного носія.

Біометричні паспорти: для чого і коли?

Однією із умов введення безвізового режиму для українців є запровадження біометричних паспортів. Документ відрізняються від звичайних тим, що містять спеціальний чіп, з інформацією про його власника: крім звичних даних, відбитки пальців та оцифроване фото овалу обличчя.

Кабінет міністрів України почне виготовлення, оформлення і видачу біометричних закордонних паспортів із 1 січня 2015 року. Це закріплено постановами уряду від 7 травня цього року.
Для осіб, які з релігійних переконань відмовляються від внесення інформації до безконтактного електронного носія інформації, оформлення та видача таких документів здійснюється в порядку, установленому Кабінетом Міністрів для цієї категорії осіб.

За словами Василя Філіпчука, голова ради Міжнародного центру політичних досліджень, у Європейському Союзі є 21 критеріїв. І відповідно до них зроблено поділ на чотири частини, де є більше ніж 200 різних заходів, які треба виконати, щоб Україна отримала безвізовий режим.

Щоб скористатися з безвізового режиму (який за прогнозом експерта цілком ймовірно буде впроваджено вже до кінця цього року), треба мати біометричний паспорт, не звичайний, нинішній. Для того всі можливості вже є, потрібно зробити ще кілька кроків, аби внормувати відбитки пальців тощо. Це технологія, яку просто зробити, – зазначив Філіпчук.

Ще 29 листопада 2012 року тодішній Президент України закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус», який передбачає впровадження електронних паспортів для громадян України.

Підготувала Христина ЗАНИК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Микола Рябчук: Путін планував вторгнення в Україну ще за Помаранчевої революції

Італійська «Рома» претендує на Євгена Коноплянку