in

Євросоюз погодився піти на зближення з Україною

Країни Євросоюзу готові запропонувати Києву “дорожню карту” до безвізового режиму для українських громадян

 

Європейський союз готовий запропонувати Україні можливість лібералізувати візовий режим. Від Києва ж очікують стабільності і внутрішніх реформ. Про такі можливі плани Європейського союзу заявив після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС глава МЗС Італії Франко Фраттіні.

Фраттіні наголосив на тому, що обговорення ситуації в Україні після президентських виборів в рамках засідання Ради ЄС з питань зовнішньої політики показало, що європейці хочуть наблизити Україну до своєї спільноти й виступають з ідеєю лібералізації візового режиму. “Якщо ми вирішили зробити це з Російською Федерацією, то логічно, що ми так вчинимо й з Україною”, – заявив італійський міністр закордонних справ.

Рух у напрямку можливої лібералізації візового режиму між ЄС та Україною активізувався через тиск з боку східно- та центральноєвропейських країн. Вони прагнуть у такий спосіб підкреслити, що Євросоюз підтримує прозахідні політичні сили в Україні. “ЄС має посилити підтримку тих в Україні, хто прагне наблизитися до Європи, запропонувавши “дорожню карту” до безвізового режиму”, – сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Утім, на думку глави польського МЗС, “дорожня карта” до безвізового режиму для українських громадян ще не є гарантією досягнення змін. План, запропонований Євросоюзом, буде пов’язаний зі строгими умовами, наголосив Сікорський. “Якщо слідувати цій дорозі, то можна досягнути мети, але якщо зупинитися на шляху, то цього не станеться”, – сказав міністр закордонних справ Польщі.

Важливим, але не єдиним моментом для поглиблення відносин між ЄС та Україною назвав “дорожню карту” до безвізового режиму глава МЗС Латвії Маріс Ріекстінс. “Нам слід подивитися, якими будуть пріоритети в зовнішній політиці України за президента Януковича”, – попередив він. Водночас Ріекстінс заявив, що українцям слід ще провести внутрішні реформи, перш ніж вони сподіватимуться на можливість подорожувати до Євросоюзу без віз.

 

http://tsn.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Трудові мігранти: зрадники чи герої?

Чи потрібен дозвіл для встановлення сателітарної антени?