in

Іноземців зобов’язують інтегруватися

Рівню інтеграції іммігрантів даватимуть оцінку. У разі недосягнення 30 балів, іноземця видворять із країни 20 травня уряд попередньо авторизував впровадження угоди по інтеграції, яка радикально змінить життя іммігрантів. Для продовження права на проживання в Італії їх зобов’язують досягнути визначених умов.

Очікуючи остаточного затвердження проекту, пропонуємо вам передбачити як усе відбуватиметься.

Угоду по інтеграції підписуватимуть усі іноземні громадяни, віком між 16 та 56 років, які приїдуть в Італію після входження нових правил у дію, та подаватимуть запит на отримання дозволу на проживання тривалістю щонайменше один рік. Це можна буде зробити у відділі імміграції, або квестурі.

Ставлячи свій підпис, іноземець зобов’язується оволодіти італійською мовою на рівні А2, та бути «достатньо» ознайомлений із «фундаментальними принципами Конституції» та «громадським життям в Італії». Зокрема він повинен володіти базовими знаннями що стосуються медичного забезпечення, шкільної системи, соціального захисту, роботи та податкових обов’язків. Батьки зобов’язуються віддавати дітей до загальнообов’язкової школи, а також приєднатися до «Хартії цінностей громадянства та інтеграції» міністерства внутрішніх справ.

Протягом місяця від підписання угоди по інтеграції, іноземець повинен буде записатися на безкоштовний міні-курс «громадської освіти та інформації про суспільне життя», тривалістю п’ять-десять годин. Наразі у законопроекті не йдеться про курс італійської мови. Протягом обов’язкового навчання іноземцю буде надано інформацію про «ініціативи, спрямовані на сприяння інтеграції» у провінції проживання (можливо маються на увазі інші інформаційні курси).

Інтеграція оцінюватиметься балами, які надаватимуться в залежності від рівня знання мови, відвіданих курсів, та отриманої освіти. Також на оцінку впливатиме поведінка іммігранта, зокрема наявність реєстрації у Національній медичній системі, контракту про винайм житла, підприємницьку та волонтерську діяльність. Балів позбавлятимуть у випадку кримінальних, адміністративних чи податкових порушень.

Кожному іммігранту буде надано 16 балів, їх кількість буде збільшуватися чи зменшуватися. Наприклад базове знання італійської мови принесе двадцять чотири додаткових бали, формаційний курс тривалістю 120 годин – п’ять. За підприємницьку чи волонтерську діяльність можна отримати ще чотири бали.

Втратою 10 балів караються ті, хто здійснив законопорушення та був (навіть умовно) засуджений терміном від трьох місяців. Двох балів позбавлятимуть оштрафованих на суму понад 10 тисяч євро.

Після двох років від підписання угоди по інтеграції, відділ імміграції проаналізує подану документацію (атестати про відвідання курсів, дипломи про освіту та ін.). За їх відсутності іноземець повинен пройти спеціальний тест. У будь-якому випадку йому дадуть оцінку. Від 30 балів, і більше – якщо вважатиметься що іммігрант дотримав угоду про інтеграцію. Або ж зобов’яжуть досягнути 30 балів протягом року та повторити тест. У зворотному випадку іноземця видворять із країни.

Іммігранти матимуть можливість контролювати свої оцінки. Міністерство внутрішніх справ вестиме реєстр усіх, хто підписав угоду по інтеграції, та отримані ними бали. Про зміни оцінки повідомлятиметься безпосередньо зацікавленому.
Коли ж очікувати цю революцію? Слід зачекати рішення Державної ради, його остаточного затвердження урядом. Від публікації Газзетта уффічіале до входження нових правил у життя може пройти до чотирьох місяців.

Ельвіо ПАСКА,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Римі легалізовано 13 000 домашніх працівників

Рада відмовила закордонним українцям у праві на безкоштовне навчання у ВНЗ