in

Інтеграція: сподівання та реальність

Про долю іноземців в Італії та можливі шляхи їх інтеграції розмірковували школярі Калабрії у рамках 4-го конкурсу на отримання стипендії імені Оресте Діто (Oreste Dito). У день вручення премій також відбувся відкритий семінар у якому взяли участь політичні діячі, вчені та студенти регіону.

4-та редакція стипендії проводилася в рамках трьох основних принципів історика та вченого Орнесто Діто: свобода, рівність, братерство. Актуальну у наші дні тему, щодо ситуації іммігрантів в Італії і зокрема в Калабрії, змусили порушити події, які відбулися на початку цього року в Розарно (Реджіо ді Калабрія), де мав місце жорсткий конфлікті між місцевим населенням та іммігрантами.

Стипендія, орієнтована на студентів ліцеїв та старших класів шкіл в регіоні Реджіо ді Калабрія, підтримується Культурною Асоціацією Джузеппе Логотети, та сім’єю Ореста Діто. В конкурсі взяли участь близько 150 школярів з усіх шкіл регіону.

Інженер, член сім’ї Оресте Маріо Діто звернувся до учасників зі словами, що саме студенти, молоде покоління, зобов’язані своєю активною участю у соціальному житті, покласти край таким явищам як соціальна нерівність і несправедливе відношення до іноземців.

В семінарі взяли участь асесор міста з туризму та театру Енцо Сідарі «Імміграція – це не лише пошук кращого життя, але ще й великий обмін культурами. Тому дуже важливо сприяти процесам інтеграції в Італії, аби іноземці почувалися як у себе вдома. Ставлення до іноземців показує рівень толерантності та культури народу, що приймає іммігрантів. Тому необхідно усіма силами, зокрема молодим поколінням, створювати такі умови в країні, аби іноземці не почувалися загубленими і чужими».

Також у семінарі взяли участь президент Окружної колегії викладачів Калабрії Антоніо Семінаріо та адвокат Антоніо Перфетті, який зазначив, що вже давно прийшов час для звільнення від стереотипів щодо іммігрантів.

Психолог Сандро Петроніо продемонстрував на науковому рівні поняття «іншого». Бути іноземцем – почуватися по-іншому. Кожен з нас не одноразово потрапляв у таку ситуацію, навіть будучи у своїй країні, у своєму місті, тому, щоб зрозуміти іммігранта, необхідно зрозуміти те, як він почувається. Настороженість провокують страх і зокрема незнання, нерозуміння, тому в процесі імміграції дуже важливе спілкування, важливо визнавати цінності одне одного, розкритися аби зрозуміти як іноземця так себе самого. «Адже імміграція – це взаємне збагачення, культурне, політичне та економічне» – підкреслив С. Петроніо.

Професор Джузеппе Ломбардо, викладач англо-американської мови і літератури та професор з сучасної історії Паскуале Амато Університету Мессіни у своїх репліках підкреслили один з найважливіших фактів з історії Італії. Адже ще якихось 50 років тому італійці були найчисленнішим народом, що іммігрував зі своєї країни. Зі слів професора Паскуале Амато: «Не так давно будучи іммігрантами номер один у світі, сьогодні ж прийшла черга італійців приймати у себе вдома іммігрантів. І саме цей історичний факт має вплинути на ставлення до іноземців в Італії. Важливо відкритися перед іммігрантами в пам’ять про імміграцію самих же італійців, змінити ставлення до самого поняття «іноземець», щоб виправдалися сподівання, і почуття «чужого» перетворилися на «Я у себе вдома».

Наприкінці семінару відбулося нагородження студентів. Срібний диплом та 1 тисяча євро за перше місце отримала студентка Ліцею “Leonardo da Vinci” в Реджіо ді Калабрія Орнелла Мартінелло. Зі слів переможниці : «Кожен з нас може почуватися «чужим». Тому визнання цього має змусити замислитися над ставленням в Італії до іноземця. І саме це мало б штовхнути нас визнати іноземця такого ж як і ми. Адже це завжди нові можливості, збагачення нашого світогляду та культури».

Тетяна Костюк
Реджіо ді Калабрія

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

СБ: Україна посідає п’яте місце в світі за кількістю трудових мігрантів

У відставку через секс-скандал?