in

Італійський землетрус у Аквілі почав відлік українських жертв

Серед загиблих під час землетрусу є багато дітей, зокрема, українська восьмирічна дівчинка Марія Чернова з Полтавщини

Пані Олена з міста Комсомольська Полтавської області приїхала з дитиною на заробітки до Італії рік тому. Вони жили у містечку за 15 кілометрів від епіцентру землетрусу. Знімали кімнату разом з іншою українкою. Дочка Марійка ходила до школи, мама працювала доглядальницею. Про трагічну ніч з неділі на понеділок українській службі Бі-Бі-Сі розповіла Оксана Карпушина, тітка загиблої дівчинки:

«Вони спали вночі (моя сестра зі своєю дочкою) і їх миттєво накрила стеля, вони не мали часу навіть піднятися з ліжка. Дівчинка була в обіймах матері, тож вона як кажуть почула останній подих дитини. Моя сестра не могла поворухнутися, потім вона втратила свідомість. Коли вона отямилася, її почали виносити на вулицю. Першою відкопали Марійку і відразу відправили до шпиталю в місто Аквіла. Потім відкопали маму. Моя сестра Олена вже роздивилася, що трапилося: на них обвалилося пів будинку. Там, де жила її подруга українка, та частина будівлі не обвалилася. А на них обвалилася стеля і дівчинку придавило».

У лікарні врятувати дитину не вдалося. Її мама, не зазнавши великих поранень, перебуває у шоковому стані, розповіла родичка. Після впізнання тіло дівчинки певний час залишатиметься у морзі, поки італійські власті не дадуть дозвіл на перевезення. Посольство України у Римі повідомило, що ця ситуація на їхньому контролі і вони готові сприяти у транспортуванні тіла дитини до України. Тим часом через італійські органи дипломати постійно перевіряють інформацію про можливі жертви серед українців.

На Апеннінах, за різними даними, живуть понад півмільйона громадян України. Місця їхнього компактного проживання передусім у Римі, Неаполі, Болоньї, Венеції та Мілані, хоча трудові мігранти присутні у багатьох інших провінціях. В ураженому центральному регіоні Абруццо громада малочисельна, але за деякими даними, лише у місті Аквіла, де був епіцентр землетрусу, прописані 198 українських громадян. Не виключено, що й вони деякою мірою постраждали. Як повідомила пані Карпушина, її містечко опинилося за межами епіцентру, але минулу ніч вона з родиною провела у машині, боячись підземних коливань, які час від часу ще повторюються.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Флоренції відкрито Почесне консульство України в Італії

Українці на Апеннінах готуються до І Конкурсу української книги в Італії