in

Оренда. Хто платить збитки?

Я живу в Італії протягом багатьох років у винайнятому помешканні. Мій сусід з квартири поверхом нижче жаліється, що з моєї ванної кімнати протікає вода. Хто повинен оплатити збитки я, чи власник помешкання?

Якщо було виявлено шкоду, заподіяну в наслідок протікання води в квартирі, слід спочатку вияснити, чи вона викликана безпосередньо вами (наприклад через зламаний шланг або незакритий кран), чи поломкою труб у стіні.

В останньому випадку слід вияснити чи ці труби належать загальній мережі кондомініуму, чи безпосередньо квартирі. Залежно від цього відповідальність за шкоду несе кондомініум або окремий власник помешкання.

Якщо ви не можете зрозуміти, звідки саме протікає, радимо попередити адміністратора кондомінімуму щоб оцінити ситуацію разом.

У випадках, коли шкоди завдано через неполадки труб будівлі, відповідальність за ремонт і відшкодування збитків має взяти на себе адміністрація кондомінімуму, отже ні ви, ні орендодавець платити не зобов’язані.

У випадку, якщо протікання зумовлене видимими пошкодженнями у квартирі, до усунунення неполадків та відшкодуванні збитків зобов’язується орендар. Адже за законом орендар повинен проводити дрібне планове технічне обслуговування, (наприклад усувати протікання крана або гнучких труб умивальника), та виплатити компенсацію за шкоду, заподіяну третім особам.

Якщо шкода заподіяна через поломку труби в стіні квартири, відповідність несе її власник. В таких випадках орендодавець повинен забезпечити їх ремонт.

Зверніть увагу. Ми подаємо загальні правила, щоб бути впевненими у вашій правоті, перечитайте контракт оренди, оскільки власники можуть встановити відмінні правила контракту.

 

Адвокат Маріанджела ЛІОЙ,

переклад Маріанни Сороневич

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Консульський захист громадян України

Софі Лорен кохала і була коханою