in

Реабілітація кримінальних покарань

Громадяни країн ЄС, і тих що не входять до Євроспілки, що були засуджені до кримінального покарання, мають право подати заяву на реабілітацію тобто повне скасування покарання. У кожному суді є електронний архів, де зберігаються усі постанови суду, як ті що виправдали звинуваченого, так і ті, що засудили його в скоєнні злочину. У разі реабілітації справа засудженого буде повністю анульована. Засуджені мають право отримати в суді сертифікат про судимості (certificato del casellario giudiziale), у якому вказується можливі порушення закону, скоєні прохачем. Судова реабілітація полягає в анулюванні звинувачення у порушеннях закону, та вилучення його із сертифікату про судимості. Згідно закону отримати реабілітацію можуть лише ті, хто з плином часу продемонстрував фактичні докази гарної поведінки, не вчинив інших злочинів, погасив платні юридичні витрати, пов’язані з його слуханням та можливі компенсації за нанесені збитки.

Умови для отримання реабілітації
Громадяни країн ЄС, і тих що не входять до Євроспілки, можуть подати заяву на реабілітацію тільки за наявності наступних умов:
• після завершення терміну покарання повинно пройти три роки. Для тих, хто отримав умовне засудження, три роки відлічуються від дати, коли було винесено остаточний вирок, який не підлягає оскарженню.
Для осіб, які були засуджені кілька разів за різні злочини, закон передбачає можливість подачі заяви на реабілітацію після проходження 8-10 років, залежно від конкретного випадку.
• засуджений більше не повинен здійснювати злочинів;
• засуджений повинен компенсувати збитки позивачів. За винятком випадків документальної демонстрації платіжної неспроможності;
• засуджений повинен оплатити витрати судового розгляду;
• засуджений не повинен бути обмежений заходами безпеки.

Подача запиту
Заява може бути подана до Кримінального суду за місцем винесення вироку, безпосередньо зацікавленим, або через адвоката, на звичайному папері. Тобто не треба оплачувати марки, бо італійський закон передбачає, що ця процедура є безкоштовною.
До запита слід додати наступну документацію:
1) сертифікат про резиденцію на звичайному бланку;
2) виписку з вироку зі датою входження в силу;
3) сертифікат про відбуття покарання, у разі позбавлення волі;
4) сертифікат оплати судових витрат;
5) доказ виплати відшкодування потерпілій стороні, або декларація про відсутність потреби відшкодування.
У запиті на реабілітацію радимо вказати причину його подачі, наприклад з робочих мотивів, або для поновлення дозволу на проживання.

Розгляд справи
Судова адміністрація розгляне клопотання, і встановить дату слухання справи, про що буде повідомлено заявника. Інтереси засудженого повинні представлятися приватним чи державним адвокатом.
У разі позитивного судового рішення, судимість буде вилучена із електронного архіву.
Реабілітацію, можуть анульовати якщо громадянин вчинить новий злочин протягом семи наступних років, для яких закон передбачає покарання у розмірі не менше двох років.
Важливо пам’ятати, що громадяни країн, що не входять до ЄС, не можуть продовжити дозвіл на проживання у разі засудження за деякі правопорушення, передбачені Законом про імміграцію.

Адвокат Маша САЛЬВАТОРЕ,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вітання закордонному українству з нагоди Дня Соборності України Міністра закордонних справ Костянтинa Грищенка

Етикетки вказуватимуть походження продуктів харчування