in

Стереотипи безвізовового режиму: “Візи скасують, тож тепер можна їхати жити в ЄС”

Їхати можна, а от жити – ні. Та й поїздки для постійного проживання мають граничну тривалість.

Тим, хто їздить до країн ЄС часто та надовго, доведеться контролювати кількість днів, проведених в країнах Євросоюзу без візи.

Обмеження – точно таке, яке ми мали із шенгенською мультивізою.

Без віз можна перебувати на території ЄС в 90-денний період на кожні 180 днів.

Оскільки ця система підрахунків може видаватися непростою (вона ускладнилася від 2013 року), Єврокомісія розробила онлайн-інструмент – шенгенський калькулятор – для тих, что часто подорожує до ЄС.

Форма підрахунку на офіційному сайті ЄК – не найзручніша, та в мережі є чимало альтернативних калькуляторів, в тому числі на туристичних сайтах; саме ними ми рекомендуємо користуватися.

Прорахунок може обернутися для вас недопуском на кордоні (при в’їзді у Шенгенську зону) або навіть депортацією (при виїзді чи при випадковій перевірці документів під час перебування).

Офіційно принцип обрахунку формулюється так: в Шенгені можна перебувати не більше 90 днів “за будь-який 180-денний період”. На практиці це означає, що відлік ведеться на 180 днів назад від дати перетину кордону в’їзду чи виїзду. Не можна провести в Шенгенській зоні 89 днів, виїхати на день і повернутися на ще 90 днів, заявивши, що це почався новий 180-денний період – доведеться почекати за межами ЄС три місяці.

Наприклад, якщо ви вперше в’їхали до ЄС 1 грудня 2015 року, пробули до 31 грудня (31 день), потім з 7 січня по 7 лютого (32 днів), і з 1 по 20 березня (20 днів), а після цього захочете знову в’їхати в квітні, то у вас залишиться тільки тиждень дозволеного перебування.

І якщо ви, в’їжджаючи до Шенгену 1 травня, матимете зворотній квиток на 10 травня, прикордонник має право повернути вас до України.

Та по завершенні 180 днів від дати першого в’їзду ваші грудневі дні почнуть “згорати”. Так, якщо ви в’їдете до ЄС 20 травня, то зможете лишитися там лише 1 тиждень.

А якщо на один день пізніше – 21 травня, то матимете право безперервно перебувати на території ЄС 38 днів – аж до кінця червня, оскільки щодня “згоратиме” один день, проведений в Євросоюзі 180 днів тому, у грудні.

________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українців Салерно запрошують на концерт за участі артистів з України

Пийте каву на здоров’я: хвороби, які бояться кави