in

У чому різниця між загальними та марочними ліками в Італії?

У чому полягає різниця між загальними (farmaci generici) i марочними ліками?

Звичайні ліки мають однакову дію на організм хворого, проте коштують набагато менше від фірмових. Щоб заощадити, просіть їх у вашого медика та аптекаря.

Протягом останніх років на полицях італійських аптек з’явилося багато медичних препаратів, які, не зважаючи на різні назви, мають однакову дію на організм хворого. Виникає запитання, як це можливо? Вартість їх виготовлення є меншою.

Уявімо собі, що нема ліків для лікування сверблячки на шиї, і розробляє їх одна фармацевтична фірма. Передусім, вона займається розробкою активної частини, тобто сполуки, яка лікує хворобу (назвемо її СВЕРБ), відтак розпочинає серію досліджень та експериментів. Коли фармацевти переконалися у ефективності активної частини, Міністерство здоров’я дозволяє продаж засобу в аптеках і його називають „СВЕРБ – СТОП”. Для того, щоб повернути гроші, витрачені на розробку ліків, фармацевтична фірма фіксує за собою авторські права на торгову назву і не дозволяє іншим компаніям вживати її. Минає 20 років і наша фірма втрачає право на ексклюзивне користування активною частиною, її починають використовувати інші компанії, даючи лікам інші назви, які лікують так само, як і „СВЕРБ – СТОП”, проте коштують приблизно на 20% менше, бо інші фармацевтичні підприємства не витрачалися на розробку активної частини. Ці нові ліки теж пройшли контроль Міністерства охорони здоров’я, перш ніж потрапити у продаж, і не є гіршими від старого, добре розрекламованого „СВЕРБ – СТОПу”, і не мають більших протипоказань.

Коли лікар виписує рецепт, спитайте його, чи існують „farmaci generici”, які допоможуть вилікуватись. Фармацевти теж, згідно із законом, повинні інформувати про існування еквівалентних, проте дешевших, ліків і порадити заміну. Цього не можна робити лише у випадку, якщо заміну заборонив лікар, вказавши це у рецепті.

На здоров’ї не можна економити, проте не варто і переплачувати.

Stranieri in Italia,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Митниця хоче брати гроші за товари вагою більше 30 кг

Українська актриса Лідія Ліберман (Оболенська) (ФОТО)