in

Якщо домашня працівниця стала мамою в Італії…

Я працюю домашньою працівницею у італійській сім’ї за легальним робочим контрактом. Нещодавно виявила, що очікую дитину. Які я маю права? Мене можуть звільнити з роботи?

Жінка, яка готується стати матр’ю під час того, яка працює за контрактом домашньої працівниці звільнена із роботи бути не може, за винятком наявності серйозних причин.

Нагадаємо, що серйозними причинами вважаються такі виняткові випадки, коли продовження робочих стосунків, навіть тимчасове, абсолютно неможливе. Усі домашні працівниці мають право на декретну відпустку, та відповідні грошові виплати.

Працівниця має право на п’ять місяців звільнення від роботи. Вона може піти у декретну відпустку за два місяці до пологів, та повернутися на роботу після трьох місяців після народження дитини, або працювати до восьмого місяця вагітності, та залишитися з удома чотири місяці після появи немовляти на світ. В останньому випадку вона повинна пред’явити роботодавцю медичний сертифікат, в якому засвідчено відмінне здоров’я майбутньої матері, що дозволяє їй працювати, а також що умови праці не загрожують дитині.

Декретна відпустка не перериває робочого стажу працівниці, і не зменшує розмір тринадцятої зарплати та відпустки.
Майбутні матері мають право на отримання виплат Іnps по вагітності та пологах, навіть у випадку, коли на момент виходу у декрет жінка не працює за контрактом. Важливо щоб протягом 24 місяців до виходу у відпустку працівницею було сплачено 52 тижневих контрибутів, навіть у секторі відмінному від домашньої роботи.

Також можна претендувати на декретні виплати у випадку, коли протягом 12 попередніх місяців було сплачено щонайменше 26 тижневих контрибутів, навіть у секторі відмінному від домашньої роботи.

Декретні виплати дорівнюють 80% від поденної оплати, яку отримувала працівниця (враховуючи тринадцяту зарплату та обов’язкову декретну відпустку).

Запит про отримання виплат по вагітності та пологах слід подавати безпосередньо до Іnps до виходу у декрет, та не пізніше як до 7 місяця вагітності.

Адвокат Маріанжела Леоі, переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Хресна дорога нелегала в Італії

Оксана Пахльовська – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2010 року