in

Скільки готівки можна вивезти і ввезти в Україну

З легкістю перетнути кордон України, чи цивілізованих країн, з валізою грошей не вийде. Які обмеження застосовуються при ввезенні та вивезенні валютних цінностей, а також що загрожує мандрівникам, які порушили норму закону.

Скільки готівкової валюти можна перевезти через кордон України, прописано в інструкції НБУ. Згідно з цим нормативним документом, дозволяється вільно ввозити в країну і вивозити за межі території України суму, еквівалентну 10 тис. євро. Перерахунок гривні в євро відбуватиметься за курсом НБУ, встановленим на момент перетину кордону. Для інших валют застосовується крос-курс міжбанку.

Якщо сума готівкових перевищує 10 тис. євро, її доведеться декларувати, заповнивши митну декларацію. При цьому необхідно надати документ про зняття з рахунку банку або іншої фінансової установи суми, яка перевищує ліміт. Така виписка по рахунку дійсна протягом 30 днів.

Для нерезидентів, які хочуть ввезти в Україну понад 10 тис. євро, досить тільки їх задекларувати. Виписка по рахунку не потрібна. Строгі обмеження при вивезенні більше 10 тис. євро застосовуються до нерезидентів. Готівкові також доведеться задекларувати, причому сума, яку іноземець вивозить з України, не повинна бути більше суми, яка була задекларована при в’їзді в країну.

На вимогу митника нерезидент повинен надати декларацію, яка заповнювалася при в’їзді. Зазначимо, що при декларуванні коштів на митниці ніяких зборів сплачувати не потрібно.

Альтернативою готівці є банківська карта. Перетинаючи кордон з дебетової або кредитною карткою, обмежень по сумі на рахунку немає.

Скільки готівки може провезти через кордон України резидент

До 10 тис. євро

вільний
вільний

Понад 10 тис. євро

Письмово задекларувати, надати документ про зняття суми, яка перевищує 10 тис. євро.
Письмово задекларувати, надати документ про зняття суми, яка перевищує 10 тис. євро.

Скільки готівки може провезти через кордон України нерезидент

Ввезення

Вивіз

До 10 тис. євро

вільний
вільний

Понад 10 тис. євро

Письмова декларація
Письмова декларація; вивозиться сума не повинна перевищувати обсяг готівки, письмово задекларований цією особою митному органу при ввезенні в Україну.

Також існують обмеження при перетині кордону з банківськими металами. Ввезти і вивезти з країни можна півкілограма банківського золота, срібла або платини. Правда, метали повинні бути задекларовані при будь-якому вазі на повну суму.

Щоб ввезти на територію України більш ніж півкілограма дорогоцінних злитків або монет, необхідно отримати індивідуальну ліцензію Нацбанку. А вивозити більше ніж 500 м. банківських металів забороняється.

“Згідно 471 статті Митного кодексу, у разі порушення даних норм застосовуються серйозні штрафні санкції. Так, якщо мандрівник без декларації перевіз суму, що перевищує ліміт, штраф складе 100% перевезеної суми», — розповідає про відповідальність Іван Герасименко, адвокат, директор компанії з обслуговування інвестицій Investment Service Ukraine. Якщо митникам попадеться рецидивіст, який порушив закон повторно, штраф складе 200% з можливою конфіскацією.

 

_____________________________________

Інші статті:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Громадянство для дітей іммігрантів. Слід платити 200 €?

Ввезення до України авто старше п’яти років з 2016 року буде заборонено