in

Громадянство України у запитаннях та відповідях

   Згідно з Конституцією в Україні існує єдине громадянство, підстави набуття і припинення громадянства України визначаються Законом.

1 березня 2001 року набрала чинності нова редакція Закону України “Про громадянство України”, яка була прийнята 18 січня 2001 рокуВідповідно до Конституції громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.
Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами. Громадянин не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.
Конституція України визначає повноваження Президента України в сфері громадянства: він приймає рішення про прийняття до громадянства України та припинення громадянства України.
Питання, пов’язані з громадянством України, регулюються також іншими законами України, зокрема, “Про імміграцію” від 7 серпня 2001 року та “Про біженців” від 21 червня 2001 року.
Закон України “Про імміграцію” визначає умови і порядок отримання іноземцями та особами без громадянства дозволу на постійне місце проживання в Україні, що є необхідною умовою їх прийняття до громадянства України.
Закон України “Про біженців” визначає порядок надання статусу біженця в Україні. Законодавством України передбачені спрощені умови прийняття біженців до громадянства України.

Як вирішується питання множинного громадянства в законодавстві України ?
Під “множинним громадянством” слід розуміти наявність у особи одночасно громадянства двох або більше держав.
Україна належить до тих держав, які негативно ставляться до множинного (подвійного) громадянства, оскільки вважають, що особа не може одночасно ефективно користуватися правами та виконувати обов’язки стосовно декількох держав. Це негативне ставлення закріплене в її законодавстві.
За статтею 2 Закону України “Про громадянство України” у разі, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він також визнається лише громадянином України.
Відповідно до пункту 1 частини першої статті 19 Закону громадянин України, який після досягнення ним повноліття добровільно набув громадянство іншої держави, втрачає громадянство України.
Позиція України стосовно множинного громадянства узгоджується з нормами міжнародного права.

Хто належить до громадянства України ?
Коло осіб, які належать до громадянства України, визначено у статті 3 Закону України “Про громадянство України”.
Громадянами України є всі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України.
Про належність до громадянства України таких осіб може свідчити наявність у паспортах громадянина колишнього СРСР для виїзду за кордон дати видачі згаданого паспорта – після 13 листопада 1991 року або відмітки про прописку у внутрішньому паспорті, що підтверджує факт постійного проживання на території України за станом на 24 серпня 1991 року.

Якими документами підтверджується громадянство України ?
Перелік документів, що підтверджують громадянство України, визначає стаття 5 Закону України “Про громадянство України”.
Громадянство України за кордоном і під час перетинання державного кордону України підтверджує паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Паспорт оформляється: громадянам України, які постійно проживають за кордоном, при досягненні 16-річного віку за їх особистим клопотанням (клопотанням їхніх законних представників) про одержання паспорта, поданим до дипломатичних представництв чи консульських установ України за кордоном особам , які проживають за кордоном і в установленому законодавством порядку набули громадянство України, – дипломатичними представництвами чи консульськими установами України за кордоном.
Документом, що підтверджує громадянство України, є проїзний документ дитини.
Документом, що підтверджує громадянство є посвідчення особи моряка, посвідчення члену екіпажу.
Документом, що підтверджує громадянство України, є посвідчення особи на повернення в Україну. Посвідчення дає право громадянинові України, який постійно проживає в Україні, на в’їзд в Україну у разі втрати або псування під час перебування за кордоном паспорта громадянина України для виїзду за кордон або зазначених вище документів.
Службова особа консульської установи України, відповідальна за видачу посвідчення, визначає термін його дії, виходячи з реальної можливості повернення пред’явника посвідчення в Україну. Термін дії посвідчення може бути продовжено в разі хвороби, нещасного випадку та з інших поважних причин.
Для отримання посвідчення громадянин України має подати особисту заяву. Посвідчення на повернення в Україну видається лише після підтвердження особи та її громадянства компетентними органами України за місцем постійного проживання в Україні.

Хто може набути громадянство України за народженням ?
Коло осіб, які є громадянами України за народженням, встановлено статтею 7 Закону України “Про громадянство України”:
Перелік осіб, наданий у статті 7 Закону є вичерпним. Зазначені особи набувають громадянство України за народженням лише у випадку, якщо народилися 1 березня 2001 року (дата набрання чинності Законом України “Про громадянство України” в редакції від 18 січня 2001 року) і пізніше. Вони стають громадянами України з моменту народження. У кожному з випадків не має значення, перебували батьки особи в шлюбі на момент її народження чи ні.
Умовою набуття особою громадянства України є проживання обох її батьків на законних підставах на території України. Під проживанням в Україні на законних підставах розуміється проживання осіб без громадянства, які мають посвідку на проживання чи тимчасове проживання на території України, або їм надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні. В даному випадку не має значення чи мають згадані особи постійну чи тимчасову прописку.
Чинне законодавство про громадянство передбачає процедуру оформлення набуття громадянства України за народженням. Проте, процедура оформлення набуття громадянства України лише підтверджує цей факт, а громадянство набувається автоматично, в силу Закону.

Хто може набути громадянство України за територіальним походженням ?
Умови набуття громадянства України за територіальним походженням встановлені статтею 8 Закону України “Про громадянство України”.
Особа, яка сама або хоча б один з її батьків, дід чи баба, повно рідні брат чи сестра народилися або постійно проживали до 16 липня 1990 року на території, яка стала територією України відповідно до статті 5 Закону України “Про правонаступництво України”, а також на інших територіях, що входили до складу Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), і є особою без громадянства або іноземцем, що взяв зобов’язання припинити іноземне громадянство, та подала заяву про набуття громадянства України, а також її діти реєструються громадянами України.
Якщо в особи є неповнолітні діти і вона хоче, щоб вони також набули громадянство України, діти можуть це зробити разом з нею, про що вона порушує клопотання в своїй заяві.
Право набути громадянство за територіальним походженням надається окремо від батьків неповнолітнім дітям, які народилися чи постійно проживали на території УРСР (або хоча б один з її батьків, дід чи баба народилися чи постійно проживали на територіях, зазначених вище) і є особами без громадянства, а також неповнолітнім дітям, які народилися на території України від батьків-іноземців і набули за народженням громадянство іншої держави, яке пізніше було припинено.
Необхідною умовою для набуття громадянства за територіальним походженням є подання особою відповідної заяви.
Якщо громадянство України набуває дитина окремо від батьків, заяву за неї подає один з батьків або опікун чи піклувальник.

Чи можна поновитися у громадянстві України ?
Закон України “Про громадянство України” передбачає поновлення у громадянстві України. Порядок поновлення регулюється статтею 10 Закону.
Поновлення у громадянстві України застосовується до осіб, які набули громадянство України 24 серпня 1991 року і пізніше, а згодом це громадянство було припинено відповідно до Указу Президента України. Не має значення, відповідно до якого Закону громадянство особи було припинено – попереднього чи чинного. Закон допускає також можливість поновлення у громадянстві незалежно від того, на яких підставах особа припинила громадянство України, за винятком лише одного випадку. Це стосується осіб, які втратили громадянство України внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів під час оформлення набуття чи прийняття громадянства України.
Цей виняток стосується лише тих осіб, які були прийняті до громадянства України на підставі статті 9 Закону України “Про громадянство України” в редакції від 18 січня 2001 року.
Закон передбачає реєстраційний порядок поновлення у громадянстві України.

Як здійснюється вихід з громадянства України ?
Законодавство України про громадянство надає можливість громадянину України вийти з її громадянства. При цьому в Україні застосовується дозвільний порядок виходу особи з громадянства. Умови виходу особи з громадянства України закріплені у статті 18 Закону. Загальне правило полягає в наступному: громадянин України, який виїхав на постійне проживання за кордон, може вийти з громадянства України за його клопотанням. Особа вважається такою, що виїхала на постійне місце проживання за кордон, якщо в її паспорті громадянина України для виїзду за кордон є відмітка про такий виїзд, або якщо в її паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року є відмітка про виписку з території України.
Вихід з громадянства України допускається лише за умови, якщо особа набула громадянство іншої держави або отримала документ, виданий уповноваженими органами іншої держави, про те, що громадянин України набуде її громадянство, якщо вийде з громадянства України.

Ця умова спрямована на уникнення випадків безгромадянства внаслідок виходу з громадянства України.
Вихід з громадянства України не допускається, якщо особу, яка клопоче про вихід з громадянства України, притягнуто як обвинувачену у кримінальній справі або стосовно якої в Україні є обвинувальний вирок суду, що набрав чинності і підлягає виконанню.

Дитина, яка виїхала разом з батьками на постійне проживання за кордон, у разі їхнього виходу з громадянства України може вийти з нього разом з батьками за клопотанням одного з них.
Якщо один з батьків виїхав разом з дитиною на постійне проживання за кордон і виходить з громадянства України, а другий залишається громадянином України або іноземцем чи особою без громадянства, вона може вийти з громадянства України разом з тим із батьків, який виходить з громадянства України, за його клопотанням.

Дитина, яка виїхала на постійне проживання за кордон і батьки якої вийшли з громадянства України, може вийти з громадянства України за клопотанням одного з батьків.
Якщо дитина виїхала на постійне проживання за кордон з одним з батьків і він вийшов з громадянства України, а другий є громадянином України або іноземцем чи особою без громадянства, дитина може вийти з громадянства України за клопотанням одного з батьків, який вийшов з громадянства України. Згода на вихід з громадянства другого з батьків при цьому не вимагається.

Дитина, яка набула громадянство України за народженням, може вийти з громадянства України за клопотанням одного з батьків. У даному випадку Закон не пов’язує вихід дитини з громадянства України з виходом з нього її батьків або одного з них, з місцем проживання дитини або її батьків.
Дитина, усиновлена подружжям, один з якого є громадянином України, а другий – іноземцем, може вийти з громадянства України за клопотанням усиновителя, який є іноземцем. Згода другого з батьків при цьому не вимагається.

Дитина, усиновлена іноземцями або особами без громадянства, може вийти з громадянства України за клопотанням одного з усиновителів. І в цьому випадку дитина може вийти з громадянства України незалежно від виходу з нього батків, а також місця проживання її і батьків.
Вихід дітей віком від 15 до 18 років з громадянства України може відбуватися лише за їхньою згодою. Згода на вихід дитини такого віку з громадянства України надається нею письмово у формі заяви і подається в її присутності. За наявності поважних причин (хвороба дитини, стихійне лихо тощо) заява може подаватися у відсутності дитини.

Датою припинення громадянства України у випадках, викладених вище, є дата видання відповідного Указу Президента України.

Який порядок подання заяв з питань громадянства ?
Особи, які постійно проживають за кордоном, подають заяви з питань громадянства до дипломатичних представництв та консульських установ України за місцем їх постійного проживання.
Заява має складатися лише у письмовівй формі і підписуватися заявником. Заяву дитини підписує один з її законних представників. Якщо неповнолітня особа перебуває у шлюбі, вона підписує заяву самостійно. За недієздатну особу заяву підписує її опікун. За особу, яка не може підписати заяву через неписемність або фізичні вади, заяву на її прохання підписує інша особа.

Заяву на вихід з громадянства України подається на ім’я Президента України, про оформлення набуття громадянства України особою, яка постійно проживає за кордоном, – на ім’я керівника дипломатичного представництва чи консульської установи за місцем постійного проживання особи.
Заяви з питань громадянства подаються разом з іншими, необхідними для набуття чи припинення громадянства україни, документами.
Документи, які подаються не в повному обсязі, повертаються заявникові без виконання.

Де можна отримати бланки заяві ознайомитись з переліком документів, які необхідно подавати для набуття чи припинення громадянства України, та їх зразками ?
Особи, які постійно проживають за кордоном можуть звернутися на Інтернет-сторінці Генерального консульства України в Нью Йорку за адресою: http://www.ukrconsul.org/

Як бути, якщо в особи відсутні документи, необхідні для набуття або припинення громадянства України ?
Якщо в особи відсутній документ, необхідний для набуття або припинення громадянства України, вона має отримати інформацію щодо витребування цього документа на Інтернет-сторінціі Генерального консульства України в Нью Йорку за адресою: http://www.ukrconsul.org/
Які строки встановлені для розгляду заяв з питань громадянства ?
Чинним законодавством про громадянство визначені не лише кінцеві, а й проміжні строки розгляду заяв з питань громадянства.
Диппредставництво, до якої подано заяву про оформлення набуття громадянства України (за винятком заяв про поновлення у громадянстві України), має прийняти рішення за нею і повідомити про це у письмовій формі заявника протягом місяця з дня надходження документів та за умови, що заявником подано пакет документів у повному обсязі.
Загальний строк розгляду заяв про вихід з громадянства України не повинен перевищувати один рік з дня надходження документів, за умови, що заявником подано пакет документів у повному обсязі.

http://www.ukrconsul.org/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія прийняла додаткову програму скорочення бюджетних витрат в 2012 р. на 4,5 млрд євро

Легалізація 2012 стала реальністю