in

Літнім українцям, які емігрували за кордон, ПФ виплачує пенсії щоквартально

   За різними експертними даними, шукати кращої долі поїхало за кордон від 3 до 5, а то й 7 мільйонів українців. Хто опинився там тимчасово, а хто – й назавжди. Наскільки захищеною є в такому випадку їхня пенсійна старість? На які виплати можуть розраховувати літні українці при виїзді на постійне місце проживання за кордон?

Про це та інше кореспондент УКРІНФОРМу розмовляла із начальником Управління міжнародного співробітництва Пенсійного фонду України Марією Плаксій.

– Маріє Василівно, скажімо, літня людина вирішила доживати віку біля дітей, які свого часу емігрували за кордон. Куди вона має звернутися задля переведення своєї пенсії в іншу країну?

– Якщо пенсіонер, якому в Україні призначено пенсію, вирішив виїжджати за кордон, йому перед від’їздом необхідно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем одержання пенсії в Україні. Адже за його заявою може бути виплачена пенсія за шість місяців наперед перед від’їздом. Тут же можна отримати «Пам’ятку для пенсіонерів, які виїжджають на постійне проживання за кордон» з необхідною інформацією та переліком держав, з якими сьогодні Україною укладені міжнародні договори про соціальне (пенсійне) забезпечення. У разі порушення клопотання про переведення, тобто переказ пенсії з України в іноземну державу, з якою укладено міжнародний договір про соціальне забезпечення, громадянин повинен звернутися до компетентного органу з питань пенсійного забезпечення за місцем свого проживання в цій державі.

– Чи залежить розмір виплачуваної пенсії від країни проживання?

– Виплата пенсій за кордон здійснюється на підставі відповідних міжнародних договорів та чинного законодавства України. Розмір пенсії обчислюється за законодавством України і не залежить від країни проживання пенсіонера. Розмір пенсії перераховується відповідно до рішень Верховної Ради України, постанов Кабінету Міністрів України, законодавства України про збільшення розміру пенсій.

– У якій валюті зарубіжні українці отримують свою пенсію і з якою регулярністю вона виплачується?

– Переказування пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання до іноземних держав, здійснюється щоквартально у валюті тієї країни, де проживає пенсіонер, (у доларах США або в євро) за офіційним обмінним курсом Національного банку України гривні до іноземних валют.

– Чи багато втрачають вони за послуги від переведення своєї пенсії?

– Витрати, пов’язані з переказом пенсій Пенсійним фондом України за кордон, здійснюються за рахунок коштів Фонду. Одержувачі пенсій не несуть витрат, пов’язаних із переведенням належних їм грошей.

– З якими країнами укладені міждержавні угоди щодо гарантування пенсійного забезпечення українцям, які емігрують?

– На даний час Україною укладено низку міжнародних договорів та угод. Зокрема, це – Угода про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, яку підписали уряди Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Росії, України. Згідно з цією Угодою, передбачається призначення пенсії громадянам зазначених країн тією державою, де вони проживають. Говорячи професійною мовою, експорт пенсії не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться.

Є чимало й двосторонніх угод, які уклав наш уряд на аналогічних умовах з урядами інших країн СНД: Азербайджану, Білорусі, Молдови, а також Грузії. На сьогодні діє також Тимчасова угода між урядом України та урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, у галузі пенсійного забезпечення, підписана 15 січня 1993 року.

Уклала Україна й низку двосторонніх договорів про співробітництво в галузі соціального забезпечення – із Латвією, Естонією, Литвою, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Королівством Іспанія, якими передбачається не лише продовження виплати пенсії державою, яка її призначила, незалежно від того, в якій країні проживає пенсіонер, але й призначення пенсії кожною державою за стаж, набутий на її території. За інформацією Міністерства соціальної політики України, 21 грудня 2011 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду про соціальне забезпечення з Португалією, а 18 травня 2012 року підписано Угоду між Україною і Республікою Польща про соціальне забезпечення.

Одночасно Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР по міжнародних договорах, укладених із Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною.

– З якими країнами очікується підписання нових угод?

– На даний час планується підписання проектів міжнародних договорів про соціальне забезпечення з Федеративною Республікою Німеччина, Державою Ізраїль та нової Угоди з Королівством Іспанія.

Триває переговорний процес і щодо укладення міжнародних договорів із питань соціального забезпечення з Чорногорією, Сербією та напрацьовуються проекти міжнародних договорів з питань пропорційного фінансування пенсій із Російською Федерацією та Республікою Білорусь.

– Якщо пенсія нараховується за законодавством інших країн, то як зараховуються стаж людини та її колишні заробітки?

– Вищезазначені договори розподіляються на два види. Зокрема, це договори, що базуються на територіальному принципі, за якими виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає пенсіонер (укладені з країнами СНД). У таких випадках при призначенні пенсії зараховується повністю весь трудовий (страховий) стаж, набутий на території цих держав, який підтверджується компетентними органами тієї країни, на території якої був набутий стаж, а розмір заробітку обчислюється виходячи з офіційно встановленого курсу на момент призначення пенсії.

Угоди, укладені колишнім СРСР з Монголією, Румунією, Угорщиною, передбачають підтвердження сторонами страхового стажу та його врахування і призначення пенсії тією державою, де постійно проживає заявник.

На пропорційному принципі базуються договори, що укладені з Литвою, Латвією, Естонією, Чехією, Болгарією, Словаччиною, Королівством Іспанія. За ними кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за страховий (трудовий) стаж, набутий на своїй території. У таких випадках страховий стаж, набутий за законодавством кожної з договірних держав, ураховується в разі необхідності іншою договірною стороною для права на пенсію так, ніби цей стаж набуто за її законодавством за умови, що періоди страхового стажу не перекриваються у часі.

– А якщо пенсіонер виїздить до країни, з якими Україна не має відповідної угоди, скажімо, в США, до Франції чи Канади?

– Якщо немає міжнародного договору, то в такому випадку виплата пенсії припиняється. Виняток тут становлять лише пенсії для інвалідів Чорнобиля першої категорії, яким ПФ все одно здійснюватиме переведення виплати, незалежно від країни їх нового проживання. Вони свою пенсію по інвалідності отримуватимуть в Америці, Аргентині, Австралії чи будь-де.

Що ж до інших пенсіонерів, то зараз це питання має розглянути Верховна Рада. Конституційним Судом рекомендовано прийняти закон, який би дозволяв таку виплату. Уряд зараз готує відповідний законопроект.

– Чому українці, які повернулися на старості літ із Росії до України, змушені прописуватися у прикордонних територіях і їздити по свої пенсійні виплати до Росії, а не отримувати їх за місцем фактичного свого проживання тут?

– На громадян, які переїжджають з Росії до України, поширюються положення Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав – у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, згідно з якою при переселенні пенсіонера в межах країн-держав учасниць Угоди виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється, якщо пенсія того ж виду передбачена законодавством держави за новим місцем проживання пенсіонера. Пенсія в цьому випадку призначається за законодавством держави, на території якої проживає пенсіонер, а орган з питань пенсійного забезпечення держави попереднього місця проживання припиняє виплату пенсії.

Виплата призначеної пенсії продовжується за новим місцем проживання пенсіонера на його особистий рахунок в банку або через поштове відділення на територію держави нового місця проживання лише у випадку відсутності права на пенсію у цій державі. Ця виплата має тимчасовий характер і здійснюється до набуття права на пенсію згідно із законодавством держави проживання.

– Які суми були спрямовані загалом для виплати пенсій українцям за кордоном?

– За 2011 рік переказано з України пенсій на суму 1 280,16 тис. дол. США та 971,83 тис. євро. В Україну згідно з міжнародними договорами України про співпрацю переказано пенсій на суму 2 277,27 тис. дол. США, 342,06 тис. євро та 65,72 млн російських рублів.

– Чи активно українські заробітчани, які працюють за межами Батьківщини, використовують своє право на добровільну участь у вітчизняній системі державного пенсійного страхування? Що б Ви їм порадили, аби уникнути злиднів на старості років?

– За останніми даними, кількість українських громадян, які працюють за кордоном і вирішили взяти участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, нараховує 614 осіб. Звичайно, це доволі невелика цифра, враховуючи, що на заробітках за кордоном знаходиться чимало наших земляків.

Тому мені хотілося б нагадати їм, що, відповідно до статті 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування мають право особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Для того щоб добровільно сплачувати страхові внески, слід подати до територіального органу Пенсійного фонду за місцем проживання відповідну заяву, а опісля, протягом 30-денного терміну, з такою особою укладається договір.

Застрахована особа бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування протягом терміну, визначеного у договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, але не менше одного року. Учасники добровільної системи пенсійного страхування можуть сплачувати будь-яку суму, однак вона має бути не меншою за мінімальний внесок, який визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску (33,2%), установленого законом. На сьогодні, з 1 квітня 2012 року, його розмір становить 363,21грн, а з 1 липня 2012 року він сягатиме 365,86 грн, із 1 жовня – 371,18 грн та з 1 грудня – 376,49 грн. Страховий внесок сплачується щоквартально.

Детальніше про це можна дізнатися на сайті Пенсійного фонду України (pfu.gov.ua) чи зателефонувавши нам на “гарячу лінію” за номером 0-800-503-753.

Наталія Андрусенко

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Між Україною та Італією діє Конвенція про уникнення подвійного оподаткування

Італійські підприємці вирішили допомогти українським з інвестиційними проектами