in

Правила оформлення та використання шенгенської візи

Класична Шенгенська віза надає право людині безперешкодно в’їжджати та перебувати на території будь-якої країни Шенгенської угоди за умови виконання візових вимог. На сьогодні 25 країн Європи приєдналися до Шенгенської угоди, яка була підписана у 1985 році. Це: Австрія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина , Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія. Крім того, Шенгенська віза дає право також перебувати на території інших країн, які домовилися з країнами-учасницями угоди про вільне переміщення. Це: Андорра, Монако, Ватикан, Ліхтенштейн, Сан-Марино, а також Гренландія та Фарерські острови.

 

Що ж до правил та процедури її оформлення, вони на сьогодні є уніфікованими, а тому простішими для громадян, які бажають отримати візу, оскільки слід зазначити, що всі країни Шенген прийняли єдиний Візовий кодекс, який вступив в силу 5 квітня 2010 року. У цьому кодексі уніфіковані всі правила отримання віз, перелік необхідних документів, строки їх оформлення, підстави для відмови у видачі візи та інші питання, які цікавлять людину, яка планує поїздку до зони Шенген.

Як же правильно оформити візу? Після вступу в силу Візового кодексу процедура отримання віз для всіх країн Шенген угоди уніфікована і єдина, що спрощує туристам підготовку документів для отримання візи. Разом з тим, новий кодекс водночас і встановлює жорсткіші вимоги до документів та процедури оформлення такої візи.

Крім того, необхідно враховувати норми підписаної Україною у 2007 році Угоди про спрощення оформлення віз, яка була ратифікована Верховною Радою України 15.01.2008 року та передбачає дещо спрощений порядок їх оформлення, проте не виключає застосування Візового кодексу. Зокрема, для України вартість оформлення візи становить 35 Євро (загальна ціна 60 євро), загальний строк оформлення візи – протягом 10 календарних днів, який може бути продовжений до 30 календарних днів в окремих випадках, зокрема у випадку необхідності здійснення подальшої перевірки наданих документів. Згідно Візового кодексу строк оформлення візи складає 15 днів та може бути продовжений до 30 днів, або до 60 днів у виключних випадках, коли необхідно надати додаткові документи.

При цьому, правильно оформлена заявка на отримання візи (візова анкета) та супровідні документи зменшують ризик затягування оформлення документів, коли консульство вимагатиме якихось додаткових документів чи відмовить у видачі візи через неправильно оформлені чи ненадані документи.

Крім того, якщо людина вперше подорожує до країн Шенген, краще починати з країн, консульства яких відносяться більш лояльно до видачі віз, зокрема, Польща, Чехія, не слід одразу подавати документи в консульство Німеччини, Іспанії, Італії чи Франції. Оскільки Франція цього року практично не видає візи незаміжнім дівчатам. Крім того, ці країни підвищують вимоги до рівня доходів, які повинен мати заявник, щоб мати змогу відвідати країну. Зокрема, якщо минулого року людині було достатньо отримувати заробітну плату в розмірі 3 000 гривень, то цього року вона повинна складати не менше 5 000 гривень. Дуже часто ці консульства також вимагають особистий візит після повернення в Україну, де ставлять відмітку про повернення туриста. Проте консульства розглядають документи суб’єктивно, а тому в кожному конкретному випадку комусь буде нескладно отримати візу, бо його документи не викликають сумнівів у працівника консульства, для іншого ж – можуть встановити додаткові вимоги, вимагати додаткових документів, а також вимагати особистий візит в посольство після повернення.
Перелік документів, які подаються для отримання візи.

1. Заповнений формуляр заявки на отримання візи, до якого додаються 2 фото.

2. документ на поїздку (закордонний паспорт, проїзний документ дитини, тощо). При цьому, строк дії такого паспорту не повинен бути меншим трьох місяців після запланованої дати виїзду з країни, мати як мінімум 2 чистих сторінки, та виданий не раніше 10 років до подачі заяви.

3. документи, які підтверджують мету поїздки.

4. документи, які підтверджують розміщення або докази наявності достатніх коштів для розміщення.

5. документи, які підтверджують наявність достатніх коштів для забезпечення туриста на період поїздки і для повернення в Україну (тревел чеки, роздруківки з банківського рахунку, тощо). Приблизний розрахунок – від 50 Євро на добу перебування залежно від країни прямування.
6. страховий поліс.

7. довідка з місця роботи, навчання, документи, що підтверджують наявність нерухомості, тощо.
Проте, слід враховувати, що перелік документів, які подаються для оформлення візи не є вичерпним, так Додаток 2 до Візового кодексу визначає якраз приблизний невичерпний перелік документів, а отже працівник консульства може вимагати надання додаткових документів, які він вважає необхідними.

Країни Шенген також встановлюють окремі вимоги до страхового забезпечення особи, яка планує поїзду. Так, медичне страхування повинно забезпечуватися на весь час поїздки на суму мінімум 30 000 євро, хоча на сьогодні більшість країн вимагають наявність медичної страховки на суму 50 000 євро. При цьому, оскільки Візовий кодекс передбачає, що термін дії візи повинен передбачати пільговий період в 15 днів після запланованої дати закінчення поїздки, то і страховий поліс повинен бути оформлений на цей період, тобто на 15 днів більше, ніж запланована дата поїздки, що робить його відповідно дорожчим

Правила Шенген. Після отримання візи слід врахувати, що у Шенген діють 2 правила використання візи: правило першого в’їзду або правило найдовшого перебування.

Правило першого в’їзду визначає, що необхідно в’їзд в зону Шенген здійснювати тільки через країну, в посольстві якої була отримана Шенгенська віза. Порушення цього правил може потягнути відмову у в’їзді до країни по «чужій» візі, якщо особа не надасть доказів, що планує поїздку до країни, яка видавала візу. Тому, якщо час перебування у кожній країні невідомий, потрібно оформляти візу тієї країни, яка є першою на шляху слідування.
Якщо ж особа точно знає, в якій країні проведе найбільше часу, тоді діє правило найдовшого перебування – необхідно оформляти візу країни, де особа буде найдовше перебувати. При цьому, слід мат з собою документи, які підтверджують, що особа планує поїздку до іншої країни, яка видала візу. Це можуть бути авіа білети, квитки на поїзд чи літак, тощо.

Невикористання отриманої візи. Санкцій за невикористання отриманої візи не передбачено, проте людині потрібно враховувати, що наступного разу при отриманні візи у працівників консульства обов’язково виникнуть запитання про причини невикористання попередньої візи. Якщо ж відповідь буде неконкретна або необґрунтована, працівник консульства буде вимагати подання додаткових документів, які підтверджуватимуть мету і необхідність нової поїздки.

Відмова у видачі візи. Відповідно до положень Візового кодексу, які набрали чинності 5 квітня 2011 року, відмова у видачі візи повинна бути аргументована. Така відмова видається у спеціальній формі, яка затверджена кодексом на бланку консульства. В ній обов’язково зазначаються підстави для такої відмови, які відмічаються безпосередньо у формулярі, а також вказуються строки та порядок такого оскарження.
Після вступу в силу Візового кодексу щодо обов’язкової письмової видачі відмови із зазначенням підстав, кількість таких відмов стала значно меншою. Крім того, відмова не позбавляє туриста звернутися з повторною заявою про отримання візи, усунувши недоліки, які були виявлені. Зокрема, консульство Німеччини радить повторно подавати документи, замість оскарження відмови, при цьому, якщо підстави усунуті, особа має шанс отримати візу.

При отриманні нової візи в єдиній базі буде відмічено, що особі було відмовлено у видачі візи, тому у працівників консульства будуть виникати додаткові запитання щодо підстав такої відмови, а у випадку неточної відповіді це може бути підставою для витребування додаткових документів, або ж для подальшої відмови у видачі візи.

Скрупульозно та уважно складені і зібрані документи є запорукою отримання візи. А тому, плануючи поїздку до Європи, радимо Вам заздалегідь ознайомитися з правилами та вимогами консульства і підготувати документи. Крім того, не слід відкладати оформлення візи на «останній день», консульства розглядають документи починаючи з трьох місяців до передбаченої дати поїздки. Якщо подати документи в цей строк, людина має час зібрати додаткові документи і додати їх у випадку необхідності. Або ж якщо у візі все ж буде відмовлено, людина при анулюванні авіа білетів та готелів заплатить невеликі штрафи порівняно з тим, коли анулювати замовлення доведеться за декілька днів до поїздки.
Вдалої подорожі!

Старший юрист ЮК «Jurimex»
Зоряна Топорецька

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В парламенті Європи засідатимуть друзі України

Українська газета в Італії. Перші шпальти 2011 рік (ФОТО)