in

Продовження чинності закордонного паспорта

   У мене закінчився термін чинності закордонного паспорта? Як я можу його поновити, які потрібні документи, строки і якою є вартість переоформлення?

 

Функції оформлення та видачі загальногромадянських паспортів для виїзду за кордон покладені на консула, згідно з Консульським статутом України, затвердженим Указом Президента України 2 квітня 1994 року. Серед інших повноважень, консул має також право продовжувати паспорт громадянина України для виїзду за кордон.Правила продовження паспорта визначені „Порядком оформлення і видачі дипломатичними представництвами та   консульськими установами України паспорта  громадянина України для виїзду за кордон для виїзду за кордон, у разі звернення громадян України”, затвердженим Наказом Міністерства закордонних справ України 09.01.2006 за № 1.

Зокрема, зазначений порядок передбачає, що паспорт громадянина України може бути продовжено на 10 років повнолітнім особам, а особам, які на момент прийняття рішення про продовження терміну чинності паспорта не досягли 16-річного віку, термін його чинності може бути продовжено на період до трьох років, або до досягнення особою 16-ти років. При цьому неповнолітній особі може бути продовжено лише виданий на її ім’я паспорт громадянина України для виїзду за кордон (документ з червоною обкладинкою), тоді як проїзний документ дитини (документ з блакитною обкладинкою) продовженню не підлягає. Особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу та не оформили постійного проживання за кордоном, згідно з чинним законодавством України, разом із заявою про продовження паспорта подають довідку відповідного військового комісаріату про можливість виїзду з України.

При прийнятті консулом рішення про продовження паспорта береться до уваги стан збереження паспортного документу, можливість ідентифікувати пред’явника паспорта за вклеєною в ньому фотографією та наявність в ньому вільних сторінок – незаповнених візовими етикетками та штампами прикордонних служб.

У разі рішення про неможливість продовження документа (немає вільних сторінок для віз та інших позначок), на його заміну консульська установа України за кордоном може оформити новий паспорт, проте лише за таких умов: оформлення громадянином постійного проживання в Італійській Республіці за законодавством України, перебування у довгостроковому відрядженні, на навчанні, стажуванні, лікуванні, роботі за контрактом. При цьому вимагається, щоб вказані мотиви перебування в Італії були підтверджені відповідною категорією візи або дозволом на перебування в країні.

Заяву про продовження паспорта до консульських установ можуть подати особисто громадяни України, які досягли 16-річного віку, або їхні законні представники.

За продовження паспорта консульською установою України за кордоном справляється консульський збір у розмірі 10 євро, як це передбачено Тарифами консульського збору, які справляються за вчинення консульських дій Посольством України в Італії, за сумісництвом у Сан Марино, Мальті та Генеральним консульством України в Мілані на 2007 рік. За продовження паспорта в терміновому порядку ставка консульського збору збільшується на 100 відсотків.

Посольство України в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 3 Середній: 4]

Італія почала ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Дізнатися, чи готова віза в Італію, можна телефоном